Onderscheid mbo en hbo

Omstreden wetsvoorstel verpleegkundigen van de baan

09 oktober 2019 05:39 Aangepast: 09 oktober 2019 06:46
Verpleegkundigen in een ziekenhuis.

De zogeheten BIG II, het omstreden wetsvoorstel dat veel verpleegkundigen in het verkeerde keelgat schoot, is definitief van de baan. Binnen de beroepsgroep ontbrak het aan steun voor de plannen.

Minister Bruins (Medische zorg) maakt dat nieuws vandaag bekend, schrijft het AD. Hij wil betrokken partijen binnenkort uitnodigen voor een gezamenlijk gesprek. De minister wil toekomstige afspraken over functies en taakverdeling op de werkvloer aan zorgwerkgevers en verpleegkundigen laten. 

Onderscheid mbo- en hbo-verpleegkundigen

Volgens het wetsvoorstel BIG II (de afkorting staat voor 'beroepen in de individuele gezondheidszorg') zou er een nieuwe functie ontstaan, die van de zogeheten regieverpleegkundige. Daarmee zou onderscheid gemaakt worden tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Volgens minister Bruins was dat nodig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verpleegkundigen zien 'superverpleegkundige' als degradatie

Bezorgde verpleegkundigen reageerden in blogs en petities. Zij vreesden dat complexe zorg alleen nog zou worden uitgevoerd door de regieverpleegkundigen, en dat er voor de rest alleen basiszorg zou overblijven. De waarde van hun diploma zou daarmee dalen, en het takenpakket krimpen.

'Draagvlak verdwenen'

Minister Bruins stelde in Alexander Rinnooy Kan een 'verkenner' aan die de situatie moest onderzoeken. De D66-man schreef vervolgens in een brief aan de minister dat 'het draagvlak voor het wetsvoorstel zo goed als verdwenen is'.

Ook een overgangsregeling die er zou komen, kon op flinke kritiek rekenen. Hbo-verpleegkundigen die vanaf 2012 hun diploma hebben gehaald, konden zich daarmee meteen registreren als regieverpleegkundigen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elf ziekenhuizen in financiële problemen

Hbo'ers die voor 2012 een diploma hadden gehaald, moesten volgens de regeling binnen vijf jaar een toets halen en indien nodig zich laten bijscholen. Mbo'ers met een gespecialiseerde opleiding of medewerkers die binnen een ziekenhuis zelf een opleiding hebben gedaan, moesten die toets ook halen en een verkorte hbo-opleiding gaan volgen. 

Oplossingen 

Van onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen is in de huidige situatie nauwelijks sprake. Alle verpleegkundigen kunnen hetzelfde werk uitvoeren. Dat zal na het besluit van Bruins dus waarschijnlijk zo blijven. "Ik zou graag eerst horen van werkgevers en werknemers in de verpleegkundige zorg welke oplossingen zij voor zich zien", zegt de minister over eventuele nieuwe plannen. 

Anita's dochter is zwaar gehandicapt: 'Zorgverleners kunnen haar vaak niet helpen'

Anita's dochter kan niet zonder zorg op maat. En die is er in gewone ziekenhuizen lang niet altijd, zegt Anita.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore