Als je je volwassen leven begint met schulden, betekent dat vaak een valse start. Dat zegt de Sociaal Economische Raad (SER) in een reactie op onderzoek van RTL Nieuws waaruit blijkt dat jongeren steeds vaker schulden hebben bij de overheid. Ook de Nationale Ombudsman reageert en pleit voor een meer persoonlijke aanpak.
"Van jongeren wordt veel financiële redzaamheid verwacht, terwijl lang niet alle jongeren daartoe vanzelf in staat zijn", zegt Mariëtte Hamer van de SER. "Zeker als je een laag inkomen hebt, moet je vaak een beroep doen op aanvullingen van de overheid, zoals toeslagen en andere voorzieningen. Daar gaat helaas veel mis."

Persoonlijke situatie
De Nationale Ombudsman ziet ook dat mensen steeds vaker door toedoen van de overheid in de schulden raken. "En dat de problemen vervolgens groter worden door de manier waarop de overheid die schulden invordert."
"De overheid heeft onvoldoende oog voor de persoonlijke situatie van mensen met schulden. Veel mensen wíllen wel betalen, maar kúnnen dat niet, en daar houdt de overheid in zijn invorderingsbeleid geen rekening mee."

Hamer: "Mensen lijken echt vast te zitten in systemen die de overheid heeft gecreëerd en zeker voor jongeren leidt dat tot een valse start." Schulden hebben ook effect op de vervolgstappen in iemands leven, zegt ze. "Zoals het kopen van een huis en het starten van een gezin. Het leidt ook tot een toename van stress, mentale druk en psychische klachten."
Oplossingen voor jongeren
Het SER-Jongerenplatform – bestaande uit vertegenwoordigers van diverse jongerenorganisaties – wil de komende tijd kijken naar oplossingen voor financiële problemen van jongeren. De Ombudsman riep eerder dit jaar de overheid op om bij het innen van schulden beter naar de persoonlijke situatie te kijken.