Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Demonstratie

Politie houdt klimaatactivisten op Zuidas aan

08 oktober 2019 16:43 Aangepast: 08 oktober 2019 18:21
De Mobiele Eenheid bij het gebouw van ABN Amro in Amsterdam. Beeld © RTL

De politie is begonnen met de aanhouding van klimaatactivisten bij een ingang van het gebouw van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas. Het gaat om ongeveer vijftig mensen van de actiegroep Extinction Rebellion. Zeven van hen hadden zichzelf aan het gebouw vastgelijmd.

Het is een van de acties die de groep vanochtend aankondigde, gericht op ondertekenaars van het klimaatakkoord. ABN AMRO laat weten weinig last te hebben van de actie. De betogers blokkeren alleen de zij-ingang voor personeel van het kantoorgebouw. Volgens een woordvoerder van de bank is de hoofdingang nog vrij toegankelijk. "Het is nu aan de politie hoe ze hiermee omgaat", aldus de zegsman.

Ook in het Vondelpark zijn actievoerders sinds vanochtend bijeen. De groep was even omsingeld door de Mobiele Eenheid (ME), dit duurde ongeveer een halfuur. De ME trok zich daarop op terug omdat de situatie rustig was.

Klimaatkamp

De betogers willen in het park een zogenoemd klimaatkamp opzetten. De actievoerders zijn van plan meerdere dagen in het park te blijven, maar hebben inmiddels te horen gekregen dat dit niet is toegestaan.

Voor vandaag staan meerdere acties gepland. "We zullen vandaag nieuwe acties voeren die gericht zijn op het bedrijfsleven", zegt een woordvoerder. "Met de acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven."

ME paraat op Stadhouderskade

De politie houdt rekening met nieuwe acties en staat met busjes van de ME paraat op diverse plekken in de stad, zoals bij het Rijksmuseum. Daar blokkeerden zo'n negenhonderd betogers gisteren de hele dag de Stadhouderskade.

Niet alleen in Amsterdam gaan mensen de straat op voor het klimaat, maar in zestig steden ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag weer acties door klimaatactivisten Extinction Rebellion

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore