Populaire drug

Joost gebruikte ketamine: 'Ik kon niets meer en was helemaal verlamd'

08 oktober 2019 15:38 Aangepast: 08 oktober 2019 15:52
Steeds meer jongeren gebruiken ketamine. Archieffoto Beeld © Getty Images

De 23-jarige Joost gebruikte maandenlang elk weekend de steeds populairder wordende drug ketamine. Hij belandde regelmatig in een ware hel. "Op een gegeven moment zit je in wat ze wel een K-hole noemen. Dan denk je alleen maar: ik wil dood, ik wil dood, ik wil dood."

Joost doet zijn verhaal niet omdat hij stoer wil doen dat hij weleens drugs gebruikt. Integendeel. "Ik doe mijn verhaal omdat ik mensen wil waarschuwen voor de drugs. Het sloopt meer dan dat het goed doet."

Steeds populairder

Toch wordt het narcosemiddel steeds populairder op feestjes, ziet het Trimbos-instituut. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er vijf keer meer ketamine-incidenten zijn dan zes jaar geleden. 

Joost ziet de drug ook regelmatig op feestjes opduiken. Vorig jaar december begon hij met gebruiken. Ieder weekend, steeds vaker, steeds meer. "Het werd me de eerste keer aangeboden op een feestje. Keta wordt veel gebruikt, helemaal in de gayscene. Het is er eigenlijk altijd wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Keta' steeds populairder, maar wat weten we er eigenlijk van?

In het begin geeft de drug een lekker gevoel en maakt het je ontspannen en gelukkig, zegt Joost. "Maar al snel neem je meer en meer. Op een gegeven moment kun je je niet meer bewegen. Het is een verdovingsmiddel voor paarden, hè."

Totaal verlamd

"Je hoofd doet het nog wel, maar je lichaam niet meer. Je kunt niet meer bewegen. Op een gegeven moment ben je totaal verlamd. Je ligt alleen nog maar op bed. In mijn geval: zwaar depressief."

Bijna ieder weekend raakte hij in een zogenoemde K-hole: hij gebruikte dan een (te) hoge dosering. "Je kunt je lijf dan niet meer besturen en iedereen kan alles met je doen. Je denkt alleen maar: ik wil dood, ik wil dood, ik wil dood."

Meedoen met je vrienden

Het Trimbos-instituut wijst op de gevaren van ketamine. Gebruikers kunnen in een staat belanden die te vergelijken is met een verlamming of een bijna-doodervaring. Op lange termijn kunnen nieren en blaas beschadigd raken, stelt het instituut.

Waarom jongeren het gebruiken? Joost heeft wel een idee: "Groepsdruk. Je wilt meedoen met je vrienden. En als het zo makkelijk voorhanden is, is de verleiding al snel groot. En je hebt soms behoefte om te vluchten uit de realiteit. Je wilt je gelukkig voelen. Het is een valkuil waar je iedere keer intrapt."

De drug is beduidend goedkoper dan bijvoorbeeld coke: vanaf 30 euro is een gram te krijgen. "Toen ik zo veel gebruikte, ging het niet goed met me en ik ging met verkeerde mensen om."

Professionele hulp

In augustus stopte hij ermee. Maar hij bleef lange tijd kwakkelen en hij ondervindt nog altijd de psychische gevolgen van de drug. "Maar ik krijg nu goede professionele hulp. Nu gaat het beter."

Wat hij jongeren wil adviseren? "Als je wilt gebruiken, doe het dan één keer. En niet te veel. Onthoud: het maakt meer kapot dan je lief is. Het is het echt niet waard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore