Protest

Vandaag weer acties door klimaatactivisten Extinction Rebellion

08 oktober 2019 11:14 Aangepast: 08 oktober 2019 11:16
Protest voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Beeld © AFP

De klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion die gisteren een blokkade opwierpen voor het Rijksmuseum in Amsterdam, willen zich vandaag opnieuw laten horen. Ze gaan niet nog eens naar de Stadhouderskade, die ze 'de best bewaakte plek van Nederland' noemen. Ditmaal willen ze verspreid over de hoofdstad actievoeren.

Dat bleek vanochtend tijdens een overleg van de groepering in het Vondelpark. Die bijeenkomst werd bijgewoond door ongeveer 150 sympathisanten.

De activisten willen in groepen van 20 à 30 personen acties doen bij partijen in Amsterdam die het klimaatakkoord hebben ondertekend. Dat kunnen politieke partijen zijn, maar ook bedrijven zoals bijvoorbeeld Shell.

Overleg door Extinction Rebellion. Overleg door Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion stuurt actievoerders naar drie ondertekenaars van het klimaatakkoord. Welke is nog onduidelijk, het gaat om verrassingsacties, zegt Extinction Rebellion. Mogelijk komt er een zitblokkade, waarbij een groep mensen uit protest bij elkaar zit, bijvoorbeeld om de ingang van een gebouw te blokkeren. Ook kiezen ze soms voor een zogenoemde die-in, waarbij een groep voor dood op de grond gaat liggen. Een derde mogelijkheid is dat demonstranten zich vastlijmen, zoals gisteren ook gebeurde ook op de Stadhouderskade.

Arrestables

De acties worden uitgevoerd door demonstranten die het oké vinden om aangehouden te worden, zogenoemde 'arrestables'. Demonstranten die niet aangehouden willen worden, blijven achter in het Vondelpark. Daar wordt vandaag een kamp opgezet met een podium, waar onder meer speeches worden gehouden.

Op de Stadhouderskade in Amsterdam werden gisteren negentig klimaatactivisten opgepakt. De meesten werden in de loop van avond weer vrijgelaten. In totaal kwamen er zo'n negenhonderd activisten op de oproep van Extinction Rebellion af. 

Volgens Extinction Rebellion is burgerlijke ongehoorzaamheid een bewezen manier om iets voor elkaar te krijgen. "Demonstraties als een mars door de stad hebben weinig effect. En we hebben geen tijd meer te verliezen."

Klimaatactivisten Amsterdam zijn het beu: 'Overheid komt afspraken niet na'

De blokkade was verboden, maar daar trokken de activisten zich niets van aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore