Brief korpschef

'Lokale vuurwerkverboden leiden tot onduidelijkheid op straat'

08 oktober 2019 03:28 Aangepast: 08 oktober 2019 07:39
Politieagenten en brandweerlieden oefenen in Alphen aan den Rijn met vuur en vuurwerk (archieffoto). Beeld © ANP / Robin Utrecht

De politie betwijfelt of lokale vuurwerkverboden bijdragen aan een veiliger jaarwisseling en voorziet problemen, waarschuwt korpschef Erik Akerboom in een brief aan Tweede Kamerleden.

Hij wijst op de wirwar aan lokale knalverboden en de 'onoverzichtelijke lappendeken aan handhavingsarrangementen', schrijft De Telegraaf. "Handhaving van de openbare orde wordt voor mijn mensen een stuk complexer", stelt Akerboom.

"Er staan geen wandjes tussen de gebieden waar je wel of geen vuurwerk mag afsteken. Dat kan leiden tot onduidelijkheid op straat. En mogelijk ook tot agressie", zegt programmamanager Geweld tegen Politieambtenaren Ruud Verkuijlen tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiebond: 'Stoere taal van de premier, maar wij zien liever actie'

Chinese rol

Eerder dit jaar pleitte de politie al tevergeefs voor een verbod op de verkoop van bepaalde soorten vuurwerk waar agenten vaak mee worden bestookt.

Het vuurwerk dat wordt verboden levert voor hen vaak geen problemen op. "Niemand gooit een Chinese rol naar agenten", zegt Roel de Raad van de centrale ondernemingsraad (cor).

Kamerleden debatteren morgen over de jaarwisseling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwerk: baasjes delen massaal foto's van doodsbange huisdieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore