Nederland

Veiligheidsmeldpunt voor advocaten en rechters na moord op Wiersum

07 oktober 2019 19:25 Aangepast: 22 januari 2020 15:46
Belangstellenden, waaronder advocaat Peter Plasman, verzamelen zich voorafgaand aan de herdenking. Beeld © ANP

Advocaten en rechters die zorgen hebben over hun eigen veiligheid kunnen zich wenden tot een nieuw meldpunt. De Orde van Advocaten heeft daarvoor een zogenaamd 'Contactpunt Beroepsgroepen' ingesteld.

De maatregel om een meldpunt in te stellen komt kort na de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Hij werd op 18 september doodgeschoten voor zijn huis. 

Veiligheidsmaatregelen bij strafzaken

De moord zorgde voor een schok in Nederland. De misdaad heeft geleid tot veel veiligheidsmaatregelen bij rechters, officieren van justitie en advocaten die te maken hebben met zware strafzaken. Vooral strafzaken waar de voortvluchtige meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi, mee te maken zou kunnen hebben, krijgen extra aandacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte van moord op advocaat Derk Wiersum blijft langer vastzitten

Verdachte opgepakt

Volgens justitie is het het meest waarschijnlijke scenario dat Taghi op enigerlei wijze betrokken is bij de moord op Wiersum. De advocaat stond kroongetuige Nabil B. bij, die uitvoerig en belastend over Taghi en een aantal medeverdachten heeft verklaard.

Voor mogelijke betrokkenheid bij de moord is vorige week een verdachte opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Wiersum herdacht: 'Een van ons is vermoord'

NCTV houdt meldingen bij

Advocaten kunnen het contactpunt bereiken via de algemeen deken of de algemeen secretaris van de orde. Zij zetten meldingen door naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De betrokken advocaat wordt vervolgens zo snel mogelijk teruggebeld door een NCTV-functionaris over de vervolgstappen, aldus de orde. Acute noodsituaties moeten aan het alarmnummer 112 gemeld worden en van bedreigingen moet aangifte worden gedaan, adviseert de orde.

Honderden advocaten, rechters en officieren van justitie kwamen donderdag samen om Derk Wiersum te herdenken. 

Dit is wat we tot nu toe weten over de moord op advocaat Derk Wiersum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore