Pompekliniek

Politie deelt naam en foto ontsnapte zedendelinquent

07 oktober 2019 18:52 Aangepast: 10 oktober 2019 14:00

De politie heeft een foto en de volledige naam gedeeld van de tbs'er die vrijdag ontsnapte aan zijn begeleid verlof in Nijmegen. Het gaat om de 40-jarige Ronald van Z., een veroordeelde zedendelinquent.

Van Z. is inmiddels aangehouden. Daarom heeft de redactie van RTL Nieuws dit artikel aangepast.

De politie vraagt mensen die de man zien de politie te bellen via de tiplijn 0800-6070. De man fietste vrijdag weg op een zwarte fiets met roze letters van zijn begeleider in de Nijmeegse wijk Hatert. Hoewel de politie direct op de hoogte werd gebracht, is de man nog steeds niet gevonden.

Twee keer ontucht

Van Z. is in 2014 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor enkele zedendelicten, waarbij hij via internet contact zocht met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen. In twee van deze gevallen leidde dit tot ontuchtige handelingen.

De slachtoffers en hun familieleden zijn zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van zijn ontsnapping. Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is druk bezig de man op te sporen.

Eerdere ontsnappingen uit kliniek

Vorige maand gingen er ook al twee tbs'ers uit de Pompekliniek vandoor. Beiden werden later opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Pompekliniek na ontsnappingen: alleen verlof met twee begeleiders

De advocaat van Van Z., Job Knoester, gaf eerder aan dat de man 'niet acuut gevaarlijk' is. Op de website van het advocatenkantoor staat dat de man 'niet iemand is die uit het niets iemand de bosjes intrekt en iets aandoet'. "Bij een ontvluchting is het risico op nieuwe delicten laag", stond ook in het rapport van de kliniek, stelt Knoester.

'Weinig mogelijkheden in behandeling'

Knoester zegt niet te weten waarom zijn cliënt de benen heeft genomen. Wel weet de advocaat dat Ronald vond dat hij te weinig mogelijkheden kreeg in zijn behandeling.

De politie heeft er voor gekozen om de foto en naam van Ronald te publiceren omdat 'reguliere opsporingsmethodes niet hebben geholpen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Advocaat ontsnapte tbs'er: Ronald van Z. is niet acuut gevaarlijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore