Ga naar de inhoud
Vliegmaatschappij jarig

KLM onthult 100ste huisje en Elly vliegt er speciaal voor naar Canada

Elly met 'een paar' van haar KLM-huisjes. Beeld © Privéfoto

KLM is jarig, en daarom onthult de vliegtuigmaatschappij vandaag zijn honderdste KLM-huisje. De fans (en daar zijn er veel van) kunnen niet wachten. "Ik vlieg er speciaal voor naar Canada."

Twee jaar geleden had KLM al aangekondigd: 7 oktober 2019 komt het honderdste KLM-huisje uit. Dus Elly van Driel (77) wist twee jaar geleden: 7 oktober 2019 vlieg ik businessclass met KLM, intercontinentaal.

"De bestemming wist ik nog niet, maar die was ook niet zo heel belangrijk", vertelt ze. "Ik wil gewoon dat huisje in handen krijgen. Dat is zo'n bijzonder moment."

Naast het bed

De eerste keer dat ze zo'n huisje zag, was ze verkocht. Ze kreeg hem van haar stiefzoon, die piloot is. Het was het Anne Frank Huis. "En toen was het hek van de dam."

Inmiddels heeft ze er 1600. 800 staan er in haar slaapkamer. "Ik heb er speciaal kasten voor laten maken. En elke keer als ik wakker word en die huisjes zie, voel ik me tevreden. Ze staan op nummer en op serie."

De andere 800 huisjes zitten in dozen, ook gecategoriseerd. "Ik heb er zelfs een plattegrond bij." Ook op haar website plaatst ze haar nieuwe aanwinsten, inclusief foto's en serienummer.

Geschiedenis 

Elly is niet de enige die zo'n fan is van de Delfts blauwe huisjes die KLM in 1952 voor het eerst als souvenircadeautje aan z'n businessclass-reizigers gaf. Elk jaar komt KLM met een nieuwe miniatuurvariant van een monumentaal pand in Nederland. 

"Het zijn niet zomaar huisjes, ze vertellen de historie van Nederland", zegt Mark Zegeling, die er het boek Sterke Verhalen over schreef. "Het zijn voormalige huizen van de grootste pioniers en avonturiers uit onze geschiedenis, van bekende Nederlanders, van bedrijven als Douwe Egberts, zakenmannen zoals Heineken."

Duizenden euro's 

Dat is ook één van de redenen, zo denkt Zegeling, dat zo veel Nederlanders die huisjes zo mooi en waardevol vinden. "Sommigen zijn wel duizenden euro's waard. Ook leden van het koningshuis, zoals Willem-Alexander, sparen ze. Mensen associëren de huisjes met Nederland, krijgen er een gevoel van trots van en voor heel veel mensen die voor hun werk vaak naar andere continenten vliegen, zoals politici en zakenlieden, symboliseren de huisjes hun werkzame leven."

Zegeling was eerst van plan om een documentaire te maken over die 'elite' die zo veel vloog. Tot hij erachter kwam dat ook 'heel gewone mensen' de huisjes sparen, via Marktplaats, via fora, via Facebookpagina's. 

Over de grenzen 

De huisjes zijn niet alleen in Nederland en onder Nederlandse reizigers populair. Mark Zegeling merkt op dat buitenlandse reizigers die de huisjes krijgen, als ze tijd hebben graag naar het desbetreffende monument gaan kijken.

"Veel steden zien het dan ook als heel goede citymarketing als een pand uit hun stad in een huisjesvariant wordt gegoten", weet Zegeling.

Drank

Ook geeft Zegeling lezingen en verkoopt hij zijn boek in Azië, Amerika, Canada. Er zijn ook buitenlandse maatschappijen geweest die ook zoiets hebben geprobeerd, zoals Air New Zealand. "Maar daar sloeg het toch minder aan."

Terwijl de KLM er jaarlijks duizenden laat produceren. 850.000 met sterke drank van Bols erin (net zoveel als in een normaal borrelglaasje), 150.000 zonder drank erin, voor de vluchten van en naar het Midden-Oosten, waar geen drank aan boord wordt geschonken. Nog een leuk feitje: "De huisjes waar de drank nog in zit, zijn meer waard."

Bestemming

Ook Elly beheert een Facebookpagina. Ze deelt er foto's, mensen ruilen huisjes die ze dubbel hebben. Ze zal er straks ook meteen het nieuwste huisje op plaatsen als ze gaat vliegen.

Canada is trouwens de bestemming geworden, en haar dochter haar reisgenoot. "Ik heb er zin in hoor, het schijnt een prachtig land te zijn, en we gaan ijsberen zien. Maar als ik héél eerlijk ben... Het spannendste hoogtepunt voor mij is toch wel dat huisje in mijn handen krijgen."

Uit de hand gelopen hobby: Roger verzamelde 12.000 KLM-huisjes

01:41
Sommige van die huisjes zijn zelfs duizenden euro's waard.
Monumentaal
Lees ook:
Monumentaal pand drijft compleet intact naar nieuwe locatie