Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dat gebeurt niet vaak, vorig jaar 131 keer in Nederland. Maar omdat het zo weinig voorkomt, zijn mannen niet altijd alert op de symptomen. Een Vlaamse stichting heeft 7 oktober daarom uitgeroepen tot Internationale Dag van de BorstkankerMan.
"Hoe sneller ontdekt, hoe meer kans op een goede afloop", meldt de stichting BorstkankerMan. Borstkankervereniging Nederland steunt het initiatief, onder andere via sociale media.
'Soms té laat'
Omdat de ziekte zo zeldzaam is, weten veel mensen niet dat mannen het ook kunnen krijgen, stellen ze. "Daardoor wordt bij hen de diagnose borstkanker vaak later gesteld. Soms té laat." De gevolgen: een kleinere overlevingskans.
Bij klachten wordt bovendien niet altijd direct gedacht aan borstkanker. De mannen zelf, maar ook zorgverleners zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen.
De Nederlandse en Belgische borstkankerverenigingen willen daarom meer bewustzijn creëren. 'Check jij je borsten weleens?', staat er op de site van de Vlaamse vereniging.
Symptomen bij mannen
Bij mannen komt borstkanker vooral voor in de leeftijdsklasse 60-84 jaar, bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70 jaar.
Veranderingen in de borst kunnen wijzen op borstkanker, meldt kanker.nl:
- De meest voorkomende verandering is een knobbeltje, een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen.
- Meestal doen deze knobbeltjes geen pijn.
- De knobbeltjes kunnen op alle plaatsen in de borst ontstaan.
- Meestal zit de tumor in de buurt van de tepel. Een knobbeltje, meestal te voelen naast of achter de tepel of de tepelhof - dat is het roze of donker gekleurde weefsel rondom de tepel.
- Wees ook alert op andere veranderingen, zoals deukjes of kuiltjes in de huid of een wondje dat niet geneest.
Herken je een van deze symptomen, ga dan naar je huisarts.
'Er was regelmatig verwarring'
Ook Dirk Jan wist niet dat hij het als man kon krijgen. In 2005 kreeg hij de diagnose. Hij was toen 39 jaar. "Ik was de enige man op de poli. Natuurlijk was er regelmatig verwarring", vertelt hij in een video van Borstkankervereniging Nederland.
In de wachtkamer werd weleens gevraagd waar zijn vrouw was. "Ik kon daar wel om lachen." In de video geeft Dirk Jan mannen een aantal adviezen:
