Mobiele Eenheid paraat

Klimaatactivisten Extinction Rebellion werpen blokkade op in hartje Amsterdam

07 oktober 2019 07:09 Aangepast: 07 oktober 2019 09:00
Demonstranten hebben tenten neergezet op de Stadhouderskade in Amsterdam Beeld © ANP

Op de Stadhouderskade in het centrum van Amsterdam hebben leden van de klimaatbeweging Extinction Rebellion een blokkade opgetrokken.

De politie is aanwezig, en heeft de groep van enkele honderden demonstranten de opdracht gegeven de straat vrij te maken zodat het verkeer er op een veilige manier langs kan. De politie heeft al enkele demonstranten aangehouden. 

De groep heeft geen vergunning om op deze plek te demonstreren. De gemeente heeft als alternatieve locatie het Museumplein aangegeven. 

Wereldwijde acties

Extinction Rebellion heeft voor vandaag wereldwijd acties aangekondigd. In Amsterdam is om 08.00 uur een demonstratie bij het Rijksmuseum gepland. Dat ligt ook aan de Stadhouderskade, een belangrijke verkeersader in de hoofdstad.

Verslaggever Robin van Hijfte laat zien hoe het er ter plaatse aan toe gaat:

De Nederlandse overheid doet volgens Extinction Rebellion niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crises. De groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en van daaruit meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen.

Tentenkamp

De demonstranten hebben op de Stadhouderskade een tentenkampje opgezet, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

"We zijn van plan hier minimaal een week te staan, en mogelijk langer", zegt hij. "De regering is uitgenodigd, alle Kamerleden ook, en we hopen dat die ook echt zullen komen."

Wat wil Extinction Rebellion?

Ook in april blokkeerden activisten van Extinction Rebellion kruispunten in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore