Ga naar de inhoud
Onhoudbare situatie

Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag

Pauline Krikke in de Haagse gemeenteraad. Beeld © ANP

Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag. Dat heeft ze zojuist bekendgemaakt in een verklaring.

Krikke zette haar verklaring op haar instagramaccount. Daarin zegt ze onder meer dat ze niet wil dat het debat over haar positie, 'het debat over de toekomst van Den Haag in de weg staat'.  

Onhoudbaar

Haar positie was onhoudbaar geworden na een vernietigend rapport over de vonkenregen met de nieuwjaarsnacht in Scheveningen en de val van het college nadat twee wethouders onderzocht werden voor corruptie. Het college in Den Haag komt om 20.00 uur vanavond bij elkaar. Daar wordt mogelijk besloten wie de taken van Krikke zal waarnemen.

Die twee klappen kwamen afgelopen week kort na elkaar.

Val van college

Eerst kwam woensdag naar buiten dat justitie een onderzoek was gestart naar wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui voor corruptie. De twee werden direct op non-actief gesteld, maar al snel besloten de andere coalitiepartijen dat ze niet langer met Hart voor Den Haag/Groep De Mos in het college wilden zitten en lieten hun coalitiegenoot vallen. 

Een dag later kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid met een vernietigend rapport over de vonkenregen met nieuwjaarsnacht in Scheveningen, waar de rol van de burgemeester scherp werd bekritiseerd: Krikke had kunnen en moeten ingrijpen om de vonkenregen te voorkomen.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

De twee gebeurtenissen van deze week waren de druppel. Krikkes positie lag al veel langer onder vuur. Vorig jaar moest ze door het stof na een steekpartij op Bevrijdingsdag.

Steekpartij

Een Syriër stak drie willekeurige mensen op straat neer. Hij kreeg daar later tbs voor. Krikke zei kort na de steekpartij dat de dader bekendstond als verwarde man en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was.

Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen van de Syriër. Een motie van wantrouwen tegen Krikke kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad. 

OM
Lees ook:
OM in beroep om straf Haagse steker Malek F.: 'Wél terreur'