Crisis Venezuela

Rode Kruis slaat alarm over vluchtelingen op Curaçao en Aruba

06 oktober 2019 16:23 Aangepast: 06 oktober 2019 16:32
Een Venezolaanse vluchteling op Aruba. De vrouw wilde alleen anoniem in beeld. Beeld © ANP

Er is dringend hulp nodig voor de duizenden vluchtelingen uit Venezuela, die momenteel bivakkeren op Aruba en Curaçao. Dat stelt het Rode Kruis vandaag in een oproep.

De eilanden liggen vlak voor de kust van Venezuela, dat al enkele jaren gebukt gaat onder een enorme economische crisis als het gevolg van jarenlang economisch wanbeleid.

Miljoenen vluchtelingen

Naar schatting 4 tot 6 miljoen hebben het land ontvlucht. De meesten naar buurlanden Colombia en  Brazilië, maar ook naar de Nederlandse Antillen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis Venezuela zorgt voor hoofdbrekens over Curaçao

En ook al gaat het maar om een klein deel van de totale vluchtelingenstroom uit Venezuela, voor de twee kleine eilanden vormen ze een te grote last om te kunnen dragen, ook omdat de economie op de eilanden zelf slecht draait. 

Zelf uitzoeken

De meeste vluchtelingen op de eilanden moeten zelf uitzoeken hoe ze aan eten, onderdak of medicijnen komen. Het Rode Kruis helpt mensen waar het kan, maar noemt dat geen houdbare situatie.

"We zouden graag samen met andere partijen op de eilanden zoeken naar een structurele oplossing. Ook de Nederlandse overheid moet hier een belangrijke rol in spelen", aldus directeur van het Rode Kruis Marieke van Schaik. 

Giro 5125

Eerder dit jaar opende het Rode Kruis Giro 5125 voor de Venezolanen op de vlucht. Er is meer dan 450.000 euro opgehaald, maar er is volgens de organisatie nog veel meer nodig.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis opent giro 5125 voor Venezuela

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore