Ga naar de inhoud
Steeds meer bestemmingen

'Vanaf 2021 internationale trein van Amsterdam naar Wenen'

De Thalys naar Parijs. Beeld © ANP

Je kunt al rechtstreeks vanaf Nederland met de trein naar Parijs, Londen en Berlijn reizen. En als het aan de Oostenrijkse Staatsspoorwegen ligt, kun je vanaf 2021 ook met de trein in een ruk van Amsterdam naar Wenen.

Het zou gaan om een nachttrein, zegt ÖBB-topman Andreas Matthä tegen de Wiener Zeitung. "We werken met spoed om vanaf januari 2020 een nachttrein naar Brussel te laten rijden. Een nachttreinverbinding naar Amsterdam moet een jaar later volgen." Op dit moment moet je minimaal een keer overstappen om in Wenen te komen en duurt een rit zeker meer dan 10 uur.

Prijs

Hoe lang een ritje van Nederland naar Wenen gaat duren en hoeveel een kaartje gaat kosten, is nog niet bekend. Tot 2016 was er al wel een verbinding naar München/Zürich. De service stopte omdat de Duitse spoorwegen er geen heil meer in zagen door het teruglopende aantal passagiers.

Met de komst van een rechtstreekse trein naar Wenen zal het aantal internationale treinbestemmingen vanaf Nederland verder toenemen. Nu kan je vanaf Nederland naar bestemmingen in Frankrijk, België en Duitsland. Sinds dit voorjaar kan je ook vanaf Rotterdam in 3 uur en 40 minuten naar Londen

Meer
Lees ook:
Meer mensen op vakantie met de trein, maar gaan we ook minder vliegen?

Internationaal treinverkeer wordt steeds populairder. Afgelopen zomer groeide de ticketverkoop van NS International al met 13 procent. Vooral de intercity naar Berlijn is geliefd: met een toename van 19 procent was de Duitse hoofdstad de grootste stijger. 

Bewuster reizen

Die stijging heeft volgens de NS te maken de stijging van het aantal bestemmingen - zo kan je sinds kort eveneens rechtstreeks naar Disneyland Parijs. Maar ook gaan steeds meer mensen bewuster reizen. "Er is steeds meer aandacht voor de impact van reizen op natuur en milieu", zei NS-directeur Heike Luiten eerder tegen RTL Nieuws.

Hoezo
Lees ook:
Hoezo vliegschaamte? Opnieuw meer vluchten op Nederlandse luchthavens

Ook Hielke Buisman van de Treinreiswinkel zegt dat steeds meer mensen aan de trein denken. "We zien ook dat áls mensen eenmaal met de trein gaan, ze dat ook blijven doen. Het is een kwestie van kennismaken. Verder we hebben gezien dat een goede treinverbinding mensen uit de lucht kan halen. Sinds de introductie van de Eurostar naar Londen gaan er minder mensen met het vliegtuig."

Vliegverkeer

Dat resulteerde dit jaar overigens nog niet in minder vluchten van en naar Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar vlogen 17,1 miljoen reizigers van en naar Nederland. En in 2018 vlogen 3,3 procent meer mensen naar Londen Heathrow dan in 2017.