Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

NS start proef met zelfrijdende trein op Hanzelijn

05 oktober 2019 08:39 Aangepast: 07 oktober 2019 08:55
Een machinist op de Hanzelijn (archieffoto) Beeld © ANP

Nog dit najaar komt er op de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle een proef met een zelfrijdende trein. In de proeftrein zal nog wel een machinist aanwezig zijn in de cabine.

De trein zal worden bestuurd door een computer, die in de cabine wordt geplaatst. "Die weet alles van de trein en de infrastructuur en is in staat om de trein te besturen door al deze informatie samen te brengen", zegt een woordvoerder van NS.

Tijdens de test zal er nog wel een machinist aanwezig zijn op de trein, benadrukt hij. "De machinist kan tijdens de rit bijsturen en ingrijpen als dat nodig is. Vergelijkbaar met de aanwezigheid van de piloot in de cockpit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Machinisten vrezen vervanging door robots

Dichter op elkaar

De test is volgens de de vervoerder nodig vanwege de grote drukte op het spoor en het toenemende aantal reizigers. Zelfrijdende treinen zouden dichter op elkaar kunnen rijden.

ProRail kondigde in 2017 al aan dat er tests zouden komen met zelfrijdende treinen, zowel met passagiers- als goederenvervoer. Die aankondiging zorgde voor boosheid bij machinisten, die vreesden voor hun baan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore