Nederland

'Hoofdagent Amsterdam eiste smeergeld taxichauffeurs Schiphol'

05 oktober 2019 06:32 Aangepast: 05 oktober 2019 14:29
Reizigers op Schiphol nemen een taxi (archieffoto) Beeld © ANP

Taxichauffeurs die klanten op Schiphol wilden vervoeren, moesten duizenden euro's smeergeld betalen. De directeur van het taxibedrijf waaraan ze betaalden was ook hoofdagent in Amsterdam.

Dat schrijft het NRC op basis van gesprekken met zestig betrokkenen. De krant zegt ook documenten en geluidopnames te hebben. In 2014 zouden de chauffeurs per persoon 5000 euro hebben betaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk nieuw protest op komst: boeren willen Schiphol gaan bezetten

Dat geld moest op straat worden overhandigd aan stromannen van de taxidirecteur. Vlak na het overhandigen van het geld kregen de chauffeurs dan te horen dat ze 'geselecteerd waren' om op Schiphol te mogen rijden.

Niets gedaan met meldingen

De politie en Belastingdienst deden niets met meldingen van deze betalingen aan de agent, schrijft NRC. De Amsterdamse hoofdagent zou inmiddels ontslagen zijn, omdat agenten geen nevenfuncties in de taxiwereld mogen hebben.

Luchthaven Schiphol zegt in een reactie dat het taxisysteem onderzocht gaat worden. "Schiphol neemt de berichtgeving van NRC zeer serieus en stelt een onderzoek in", staat in een verklaring. Schiphol is de enige plek in ons land waar de taximarkt niet is vrijgegeven. De luchthaven is goed voor een miljoen ritten per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore