Verlies

Advocaat Wiersum herdacht: 'Een van ons is vermoord'

04 oktober 2019 20:33 Aangepast: 04 oktober 2019 21:07
Belangstellenden, waaronder advocaat Peter Plasman, verzamelen zich voorafgaand aan de herdenking. Beeld © ANP

Honderden advocaten, rechters en officieren van justitie herdachten vandaag Derk Wiersum in Amsterdam. De advocaat werd 18 september op straat doodgeschoten. "Een van ons is vermoord."

Evert Jan Henrichs, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten laat aan RTL Nieuws weten dat het thema van de herdenking 'zij aan zij staan' was, om 'niet te zwichten voor geweld'. Er waren volgens hem 350 mensen aanwezig, waarvan de helft advocaat was. De bijeenkomst was georganiseerd door de orde.

De herdenking had een dubbele laag. "Het herdenken van mooie herinneringen, vooral door Bart Stapert. Maar dat werd overschaduwd door de toekomst voor de drie beroepsgroepen", zegt Henrichs.

Naschokken

Volgens hem is het namelijk nog niet precies duidelijk wat er moet gaan gebeuren. Maar, zegt hij: "We moeten niet zwichten." Hij is er wel zeker van dat het nog lang niet voorbij is. "Er zijn nog steeds naschokken", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geliquideerde advocaat Derk Wiersum 'stond altijd de underdog bij'

Stapert, die inmiddels is overgestapt naar de rechterlijke macht, was een goede vriend van Wiersum en roemde tijdens de herdenking diens tomeloze inzet en grote vakkennis. "Derk was een wandelende encyclopedie."

Hij haalde met instemming een tweet van een andere advocaat aan, die schreef dat ook de moordenaar van Wiersum een advocaat zal vinden die 'het onderste uit de kan' voor hem zal halen. "En zo hoort het ook", zei Stapert.

'Verlies voor ons allen'

"We moeten klaarstaan en blijven beseffen wat er nog gaat komen", zei OM-topman Gerrit van der Burg tijdens een korte toespraak. 

"Een van ons is vermoord", volgens Van der Burg. "Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het nieuws hoorde." De OM-baas zei dat justitie 'schouder aan schouder' staat met de advocatuur en de rechterlijke macht om de rechtsstaat te beschermen. "Een verlies voor de een is een verlies voor ons allen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte moord advocaat Derk Wiersum opgepakt

Naast Van der Burg sprak onder meer minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Hij noemde Wiersum een 'pleitbezorger van de rechtsstaat', die 'gewoon' zijn werk deed. "Maar het woord 'gewoon' is aan het wankelen gebracht", aldus de minister. "De moord op Wiersum heeft velen in het rechtsbedrijf angst aangejaagd en twijfels over hun eigen veiligheid bezorgd."

Woedend

Grapperhaus vergeleek de moord op de advocaat met het toenemende geweld tegen hulpverleners. Het maakt hem woedend, zei hij. "U moet uw toga met overtuiging kunnen blijven dragen."

Volgens hem zijn er na de moord 'onconventionele maatregelen' genomen om professionals die zijn betrokken bij zware strafzaken te beveiligen. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in de zaak rond de meestgezochte crimineel van Nederland: Ridouan Taghi. 

Dit is wat we tot nu toe weten over de moord op advocaat Derk Wiersum

Uitgebreid politie-onderzoek heeft 1 oktober geleid tot de aanhouding van een verdachte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore