Ga naar de inhoud
Listeriabesmetting

Vleeswarenbedrijf Offerman was sinds twee maanden in beeld

Beeld © ANP

De link tussen de vleeswaren van Offerman en de drie sterfgevallen als gevolg van listeriabesmetting werd eind juli gelegd. Afgelopen woensdag werd het verband definitief aangetoond, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Offerman kwam donderdag met een persbericht naar buiten, waarin de terugroepactie van de vleeswaren werd aangekondigd.

Twee jaar

De drie fatale besmettingen vonden plaats over een periode van twee jaar. In die periode kreeg ook een vrouw een miskraam en werden zeker twintig mensen ziek door de listeriabesmetting. 

Drie
Lees ook:
Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

Eind juli kwam er bij de NVWA voor het eerst een signaal binnen dat er iets aan de hand kon zijn bij het vleesverwerkingsbedrijf. Het RIVM en Wageningen Food Safety Research wisten via een nieuwe onderzoeksmethode de bron van de besmetting te koppelen aan monsters die bij Offerman waren genomen.  

Dit gebeurt er in je lichaam bij een listeriabesmetting

01:51

Direct actie

Vanaf dat moment werd er direct actie ondernomen, stelt de NVWA, maar het bedrijf stilleggen op grond van enkel vermoedens kon nog niet. "We konden het bedrijf niet sluiten, omdat we op dat moment nog niet konden aantonen dat er echt iets mis was. Er was te weinig bewijs om zo'n maatregel te nemen "

Pas toen  er woensdag opnieuw een besmet monster werd gevonden bij Offerman, werd de link echt gelegd. 24 uur later had het bedrijf de terugroepactie opgezet.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of het bedrijf strafbare feiten heeft gepleegd. Het OM kijkt daarvoor mee met de onderzoeken die momenteel gaande zijn. 

Zorgen om listeria: 'Ik breng mijn worst maar terug'

00:43