Ga naar de inhoud
Vrijheid van meningsuiting

Politici niet vervolgd voor smaad en laster na aangifte Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf bij de rechtbank in Den Haag. Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg en voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke worden niet vervolgd voor laster en smaad. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. Volkert van der Graaf deed in mei aangifte tegen het duo.

Van Toorenburg en Ten Broeke zouden tijdens een radioprogramma van WNL beweringen hebben gedaan over de moordenaar van Pim Fortuyn die onjuist waren.

Van meldplicht af

Tijdens het programma zei het tweetal dat Van der Graaf zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zou houden, omdat hij niet is geëmigreerd. Terwijl dat een van de argumenten was om van zijn meldplicht af te komen.

Advocaat Willem Jebbink, die Van der Graaf bijstaat, zei toen: "Het is gewoon niet waar en deze mensen weten dat donders goed." Van der Graaf stelt dat hij slechts de wens uitte om te kúnnen emigreren, áls hij dat zou willen.

Volkert
Lees ook:
Volkert van der Graaf doet aangifte om laster en smaad

De twee politici baseerden zich op een krantenartikel van De Stentor waarin stond dat Van der Graaf niet geëmigreerd was, ondanks zijn invrijheidstelling. 

Vrijheid van meningsuiting

Het OM oordeelt nu dat de twee politici hun bewering 'niet is aan te rekenen', omdat ze een artikel aanhaalden waarvan ze niet wisten dat het mogelijk 'niet correct' was. Daarom vindt justitie dat het 'recht op vrijheid van meningsuiting niet is overschreden'.

Volkert van der Graaf doodde Pim Fortuyn in 2002 en zat daarvoor een celstraf van 18 jaar uit. Toen hij tweederde van zijn straf had uitgezeten, kwam hij in 2014 vrij.