Onveilige situaties

Opvang bedreigde vrouwen is overvol, noodgedwongen naar hotel

04 oktober 2019 11:45 Aangepast: 04 oktober 2019 13:20
Archieffoto Beeld © Istock

Er is een groot gebrek aan opvangplekken voor vrouwen die halsoverkop moeten vluchten voor hun gewelddadige partner.

Ze kunnen niet altijd in de noodopvang terecht. Om hen toch uit hun gevaarlijke situatie te kunnen halen, worden jaarlijks tientallen vrouwen in hotels ondergebracht. En dat is allesbehalve veilig.

Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Volgens Marleen van Eijndhoven, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang, is er een grens bereikt.

Landelijke aanpak

"Het tekort aan opvangmogelijkheden leidt tot onverantwoorde veiligheidsrisico's. Er moet nu landelijk iets gebeuren om de problematiek aan te pakken."

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge geeft haar gelijk. "Dit is niet goed", zegt hij, 'daar is echt werk aan de winkel." Hij wil laten onderzoeken waar het misgaat en verwacht van gemeenten dat ze in actie komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Proef: kinderbijslag sneller naar slachtoffer bij huiselijk geweld

Gemeenten moeten aan de bak

Hij zegt al met de gemeenten en met de opvanginstellingen te hebben afgesproken dat ze in kaart gaan brengen 'in welke gemeenten het precies knelt'. 

Als dat duidelijk is, 'moeten gemeenten aan de bak, samen met woningcorporaties en de Federatie Opvang'. Zij hebben nu eenmaal de taak om voor voldoende opvangplaatsen te zorgen, zegt De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Leer schoonheidsspecialist en kapper huiselijk geweld herkennen'

Vastgelopen woningmarkt

Jaarlijks maken ongeveer 12.000 vrouwen in Nederland gebruik van de vrouwenopvang. Maar in sommige situaties loopt een vrouw zo'n groot gevaar, dat ze direct in veiligheid moet worden gebracht. Voor deze situaties zijn er dan noodbedden beschikbaar.

Uit een rondgang langs twintig vrouwenopvanginstellingen blijkt nu dat deze bedden niet altijd vrij zijn. In Vlaardingen werden er dit jaar om die reden twaalf vrouwen uit veiligheidsoverwegingen ondergebracht in een hotel, in Utrecht zestien.

De Jonge begrijpt wel dat de vastgelopen woningmarkt ook het vinden van opvangplaatsen kan bemoeilijken. "Het is niet makkelijk om het vlot te trekken. Maar het moet en kan wel."

Veel Marokkaanse vrouwen slachtoffer huiselijk geweld: 'Ik kreeg een miskraam door de klappen'

Huiselijk geweld is een groot probleem voor vrouwen in Marokko. Ondanks een nieuwe wet die hen beter zou moeten beschermen, krijgt meer dan de helft van de vrouwen te maken met agressie in huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore