Ga naar de inhoud
Listeria

Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

Lege schappen in de supermarkt uit vrees voor besmette vleeswaren. Beeld © RTL

De listeriabesmetting van vleeswaren van producent Offerman heeft in de afgelopen twee jaar aan drie mensen het leven gekost, en zijn er twintig mensen ziek geworden. Ook heeft een vrouw een miskraam gehad. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de bron van de besmetting samen opgespoord. Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Het instituut nam daarop contact op met de NVWA om dit te vergelijken met gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed.

"Op dit moment is zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is", zegt het RIVM. Hiervoor pasten ze een nieuwe techniek toe, waarmee ziektegevallen aan specifieke vleeswaren kunnen worden gekoppeld. "Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen." 

Rommelt al langer

De NVWA meldt aan RTL Nieuws dat het al langer rommelt bij Offerman, de leverancier van het vlees. Bij één van hun productlocaties is een aanwezigheid van de listeriabacterie gevonden, waardoor supermarkten als Jumbo en Aldi en groothandelaren als Sligro, Bidfood en Versunie gisteren hebben besloten om een deel van hun verpakt vlees terug te trekken. 

Jumbo vraagt klanten om gekocht vlees niet te eten en terug te brengen naar de winkel. De hele lijst van mogelijk besmet vlees is hier te vinden. "Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren", zegt de supermarktketen in een verklaring.

Aldi heeft vier producten moeten terugtrekken, die zijn hier te vinden

Jumbo
Lees ook:
Jumbo roept 135 soorten vlees terug om mogelijke listeriabesmetting

Maatregelen

Deze besmetting is aan het licht gekomen na meldingen van ziektegevallen, maar de NVWA had het bedrijf al eerder in de gaten. "We hebben onderzoek gedaan, maar maatregelen bij het bedrijf hebben onvoldoende effect gesorteerd", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Er zijn de afgelopen maanden al extra inspecties uitgevoerd bij Offerman, omdat ze de indruk hadden dat bepaalde zaken niet in orde waren. Toch konden ze pas met de nieuwe techniek van het RIVM de doden en zieken direct aan het bedrijf koppelen. Inmiddels is de fabriek van Offerman gesloten. Het snijden en verpakken van vlees mag pas verder gaan als alle productlocaties grondig zijn schoongemaakt, opnieuw zijn ingericht en zijn goedgekeurd door de NVWA. 

Dit gebeurt er in je lichaam bij een listeriabesmetting

01:51
In deze video leggen we uit wat listeria zo gevaarlijk maakt

Gevaar voor zwangere vrouwen 

Volgens het Voedingscentrum zijn er jaarlijks 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie bekend. Mensen met een normale afweer merken er soms niks van of krijgen alleen milde griepachtige verschijnselen. Voor baby's, ouderen, mensen met een zwakke afweer kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.

Ook zwangere vrouwen moeten goed oppassen. Bij hen kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Om dezelfde reden wordt voor zwangere vrouwen kaas van rauwe melk, gerookte vis of rauwe dierlijke producten afgeraden. Die producten hebben een verhoogde kans op een besmetting met listeria.  

Reactie Offerman

"Offerman roept gesneden vleeswaren terug die in haar fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden. Dit wegens mogelijke aanwezigheid van listeria. Alle betrokken klanten van Offerman, waaronder Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie, worden hiervan vanavond op de hoogte gesteld volgens de geijkte procedures. Zij zullen consumenten en afnemers zelf zo snel mogelijk duidelijk informeren welk gedeelte van het assortiment het betreft.

In afwachting wordt het snijden en verpakken van de betrokken vleeswaren in de fabriek in Aalsmeer tijdelijk stopgezet en wordt de activiteit maximaal overgenomen door andere fabrieken in de groep.

Offerman neemt, in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar klanten, alle mogelijke bijkomende maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen en zal haar inspanningen op dit vlak nog verder opvoeren. Voedselveiligheid is immers de hoogste prioriteit voor Offerman."

Oproep

Ben of ken jij iemand die ziek is geworden van dit vlees? Dan komen we graag met jou in contact. Stuur ons een bericht via Facebook of mail naar oproep@rtl.nl