Gevaarlijke bacterie

Jumbo roept 135 soorten vlees terug om mogelijke listeriabesmetting

04 oktober 2019 10:16 Aangepast: 04 oktober 2019 11:53
Archieffoto van winkelend publiek bij Jumbo. Beeld © ANP

Vanwege een mogelijke besmetting met de listeriabacterie hebben verschillende supermarkten en groothandelaren hun vleeswaren moeten terugtrekken. Jumbo lijkt het hardst getroffen, en trok 135 soorten verpakt vlees terug.

Het probleem zit bij leverancier Offerman, bij één van hun productlocaties is een mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie gevonden. Hierdoor kan voorverpakt vlees zoals kipfilet, grillworst of bacon besmet zijn. Offerman levert aan supermarkten als Jumbo en Aldi en groothandelaren als Sligro, Bidfood en Versunie. Via die groothandelaren kan het vlees ook bij horeca en bedrijfskantines zijn uitgekomen. 

Jumbo heeft besloten om per direct een deel van het vlees uit de schappen te halen, en vraagt klanten om gekocht vlees niet te eten en terug te brengen naar de winkel. De hele lijst van mogelijk besmet vlees is hier te vinden. "Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren", zegt de supermarktketen in een verklaring.

Aldi heeft vier producten moeten terugtrekken, die zijn hier te vinden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Besmettingen met listeriabacterie nemen flink toe, soms met ernstige gevolgen

Listeria

Volgens het Voedingscentrum zijn er jaarlijks 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie bekend. Mensen met een normale afweer merken er soms niks van of krijgen alleen milde griepachtige verschijnselen. Voor baby's, ouderen, mensen met een zwakke afweer kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen.

Ook zwangere vrouwen moeten goed oppassen. Bij hen kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Om dezelfde reden wordt voor zwangere vrouwen kaas van rauwe melk, gerookte vis of rauwe dierlijke producten afgeraden. Die producten hebben een verhoogde kans op een besmetting met listeria.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore