Longziekten

Tientallen Nederlanders verhuisden om vervuilde lucht

04 oktober 2019 05:15 Aangepast: 04 oktober 2019 08:04
Een meting van luchtkwaliteit (archiefbeeld).

Zeker tientallen mensen in Nederland zijn verhuisd omdat de lucht in hun omgeving vervuild was. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Het gaat om mensen met een longziekte bij wie de vervuiling de kwaliteit van het leven beïnvloedt.

Het Longfonds stuurde een vragenlijst naar duizend mensen met een longaandoening, schrijft het AD. Van de 220 mensen die binnen een week reageerden gaven 55 aan dat ze verhuisd zijn naar een plek met schonere lucht. Meer dan honderd deelnemers gaven aan dat ook zij graag zouden verhuizen, maar dat niet kunnen door hun baan, familie of een gebrek aan geld. 

'Wanhopige mensen'

Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, zegt geschrokken te zijn van de reacties. "Achter deze cijfers schuilen verhalen van wanhopige mensen die dagelijks worstelen met de gevolgen van luchtvervuiling. We hadden nooit verwacht dat er zoveel luchtvluchtelingen zouden zijn in Nederland." Rutgers vermoedt dat er nog veel meer mensen met hetzelfde probleem kampen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij ontvluchtten de stad vanwege vieze lucht: 'Arts dacht dat ik rokerslongen had'

Elk jaar overlijden ongeveer 11.000 mensen door de gevolgen van luchtvervuiling. Het inademen van fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer chronische bronchitis, astma, longkanker en hart- en vaatziekten. Bij een op de vijf kinderen met astma is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door verkeer. Nergens in Europa is dat percentage zo hoog. 

Maatregelen kabinet

Het Longfonds wil dat het kabinet opschiet met het nemen van maatregelen tegen luchtvervuiling. Rutgers: "Het kan en mag niet zo zijn dat mensen in Nederland moeten verhuizen vanwege ongezonde lucht."

Randstad in, mondkapje op?

De Randstad behoort tot een van de meest vervuilde gebieden van Europa. e beste manier om aan luchtvervuiling te ontkomen, is om te verhuizen. Maar als dat geen optie is, wat kan je wel doen?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Randstad bij vuilste gebieden Europa: 'Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore