Kersverse vaders

Vader worden en direct daarna aan het werk? 'Bij Daley Blind snap ik het wel'

03 oktober 2019 17:42 Aangepast: 03 oktober 2019 18:00
Daley Blind plaatste een foto met zijn zoon op Instagram. Beeld © Instagram

Dubbele felicitaties voor Daley Blind deze week. Zijn vrouw beviel dinsdag van een zoon en een dag later won hij een belangrijk duel voor Ajax. Tegen Valencia werd het 0-3. Maar hoe is het om zo snel weer aan de slag te gaan als kersverse vader? We stelden die vraag bij ons op Facebook, en dat leverde nogal wisselende reacties op.

"Het was een bijzondere ervaring", zei een glunderende Daley Blind gisteren na de klinkende overwinning voor de camera van AT5. Een dag eerder werd zijn zoon geboren - Lowen, zoals zijn trainer al had verklapt. Direct na de bevalling nam hij het vliegtuig naar Spanje om zich bij het team te voegen. 

"Ik ben hartstikke blij dat ze het goed getimed heeft en dat ik erbij kon zijn. Ik zou er sowieso bij zijn als het op een wedstrijddag zou zijn, maar ik ben blij dat het zo gelopen is, dat ik toch deze wedstrijd kon slepen. Zo'n week vergeet je niet snel."

'Was vroeger heel normaal'

Vader worden en direct daarna aan het werk: doen meer vaders dat? We vroegen het op Facebook. Al gauw bleek: zó vreemd is het niet. "Was vroeger heeeeeel normaal", reageert Aliou bijvoorbeeld. Maar het gebeurt nu ook nog veel.

Jeroen ging na de geboorte van zijn tweede kind dezelfde dag weer aan het werk, schrijft hij. "Zie het probleem ook niet. Ik was niet diegene die negen maanden met een klein wondertje in de buik liep en moest bevallen." Na geboorte van zijn eerste kind ging het wat anders, maar ook toen wilde hij snel weer aan de slag, vertelt hij telefonisch:

Jeroen wilde na de geboorte van zijn kinderen snel weer aan de slag. Jeroen wilde na de geboorte van zijn kinderen snel weer aan de slag.

'Ik dacht, ik kan net zo goed werken'

"Bij de geboorte van ons eerste kind moesten we 's nachts naar het ziekenhuis. Er waren allerlei complicaties. Onze zoon was te groot voor het geboortekanaal en hij had ook z'n navelstreng om zijn nek. Hij werd om 7.30 uur geboren, zijn gezicht was helemaal blauw aangelopen. Mijn vrouw is daarna met onze zoon in het ziekenhuis gebleven. Ik ben naar huis gegaan, dezelfde ochtend nog. Ik had mij voor mijn werk afgemeld. Ik heb toen nog wat bijgeslapen. Toen ik de volgende dag wakker werd dacht ik: ik kan net zo goed gaan werken."

"Nee, ik ben niet bij mijn vrouw gebleven. Wat heb ik daar te doen? Elke vrouw wil na de bevalling alleen maar slapen, dat is mijn ervaring en wat ik om mij heen hoor. Het is belangrijk dat een vrouw en het kind rust krijgen. Ik ben zelfstandig ondernemer, ik heb een installatiebedrijf en leg onder andere zonnepanelen neer. Ik ben vaak 16 tot 18 uur aan het werk op een dag. Die eerste paar dagen heb ik wel rustiger aangedaan. Ook heb ik aan de kraamverzorgster gevraagd of ze er echt alleen wil zijn voor mijn vrouw en het kind. Ik wilde niet dat ze de was zou gaan doen, of andere huishoudelijke dingen."

Jochem, een andere reageerder, had die eerste paar dagen 'niet graag willen missen', vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij kijkt er heel anders tegenaan. "Meteen weer gaan werken terwijl je leven net compleet veranderd is, vind ik een hele slechte situatie."

Jochem wilde in de eerste periode juist bij zijn gezin zijn. Jochem wilde in de eerste periode juist bij zijn gezin zijn.

'Ik vond het fijn om erbij te zijn'

"Ik heb twee kinderen gekregen. Bij de geboorte van beide kinderen had ik vakantiedagen opgespaard en was ik de eerste twee weken vrij. Ik vond het gewoon belangrijk dat ik mijn bijdrage kon leveren. Ik heb ook een heleboel kunnen leren van de kraamhulp. Hoe je een luier verschoont, hoe je het gewicht en de temperatuur opmeet van een baby, dat soort dingen."

"Juist die eerste weken wilde ik alles leren. Ik denk wel dat ik had kúnnen werken, daar ben ik nuchter genoeg voor, maar ik vond het fijn om erbij te zijn. Als ik meteen was gaan werken, dan had ik toch een minder goede band opgebouwd met mijn kinderen."

"Voor Daley Blind is het natuurlijk een andere situatie als je op zo'n niveau sport. Ik bedoel: hij zit in de Champions League. Als hij tegen RKC had gespeeld, dan kan ik mij goed voorstellen dat hij zou hebben gezegd: 'Weet je wat, ik ben er even niet bij'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore