Hormoonspiegels

Waarom je last kunt krijgen van depressieve gevoelens als je de pil slikt

03 oktober 2019 17:08 Aangepast: 04 oktober 2019 08:40
archieffoto Beeld © ANP

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 16-jarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken, vaker last hebben van depressieve gevoelens dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. En daar is best een logische verklaring voor, stelt neurowetenschapper Estrella Montoya van de Universiteit Utrecht.

Het gezamenlijk onderzoek van het UMCG, LUMC en het Amerikaanse Brigham and Women's Hospital werd gisteren gepubliceerd. In totaal werden de gegevens van ruim 1000 meisjes en vrouwen tussen de 16 en 25 jaar onderzocht. Volgens de onderzoekers is het grotere aantal depressieve klachten alleen te zien bij meisjes van 16 jaar.

Dat verbaast Montoya helemaal niets. "Hormonen hebben bij sommige vrouwen invloed op hersengebieden die belangrijk zijn voor het verwerken van emoties. Bij 16-jarige meisjes zijn deze gebieden zich nog volop aan het ontwikkelen, waardoor het heel goed zo kan zijn dat ze meer last hebben van depressieve gevoelens."

Boosdoener

Maar niet alleen jonge meisjes kunnen er last van hebben. Hoewel er veel vrouwen zijn die wél goed reageren op de pil, krijgt ongeveer één op de tien gebruikers last van depressieve gevoelens, zo is te lezen in de bijsluiter.

De boosdoeners zijn oestrogeen en progesteron, legt Montoya uit. "De pil beïnvloedt je hormoonspiegels. Normaal gesproken schommelen die door de maand heen, maar door de pil worden ze constanter. Ook onderdrukt de pil de productie van testosteron, een hormoon waardoor je je goed gaat voelen."

Stoppen met de pil

Volgens de neurowetenschapper zijn stemmingswisselingen vaak de reden dat vrouwen stoppen met de pil. "En ik denk dat de afname samenhangt met maatschappelijke stromingen. Steeds minder mensen willen dingen toe zich nemen zonder dat ze weten wat het precies met ze doet. Een meer kritische houding dus. Dat is wel terecht."

Hoewel Montoya het gezamenlijke onderzoek betrouwbaar vindt, benadrukt ze wel dat het nog om een hypothese gaat. "Om het echt vast te kunnen stellen, moet er nog veel meer onderzoek worden gedaan."

In Nederland gebruiken 1,2 miljoen vrouwen tussen de 15 en 48 jaar de anticonceptiepil, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De meest gebruikte pil is de combinatie van het oestrogeen ethinylestradiol met het progestageen levonorgestrel. 

Hoewel de pil nog altijd het populairste anticonceptiemiddel is onder Nederlandse vrouwen, daalt het aantal gebruikers al jaren licht. Volgens de stichting zijn het vooral twintigers die de pil vaker links laten liggen.

De afname vindt vooral plaats onder de gebruikers van de pil bestaande uit 30 microgram ethinylestradiol en 150 microgram levonorgestrel. Dat aantal daalde vorig jaar met bijna 48.000 tot 1 miljoen ten opzichte van 2017.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore