Doorbraak

Verdachte moord advocaat Derk Wiersum opgepakt

03 oktober 2019 15:47 Aangepast: 04 oktober 2019 20:31
Derk Wiersum

Voor de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam is dinsdagavond een verdachte aangehouden. Ook een witte bestelbus waarnaar werd uitgekeken, is in beslag genomen.

Of het gaat om de schutter, of dat de verdachte een andere rol had bij de moord, is niet bekend. De man werd aangehouden in een woning, ergens buiten Amsterdam. De politie heeft die doorzocht.

Taghi gelinkt aan moord Wiersum

Derk Wiersum werd twee weken geleden bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de Marengo-strafzaak. De hoofdverdachte in die zaak, Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum. Tegen Taghi is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: bestelauto gebruikt bij liquidatie Derk Wiersum, beelden vrijgegeven

De verdachte is in de volledige beperkingen geplaatst, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De politie verwacht meer aanhoudingen.

Grootschalig en intensief onderzoek

Het busje dat in beslag werd genomen, is een witte Opel Combo. "Het is uitvoerig onderzocht door experts van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut", zegt Olivier Dutilh, chef recherche van de politie Amsterdam. De aanhouding van de verdachte noemt hij het resultaat van 'grootschalig en intensief opsporingsonderzoek'.

De arrestatie van de verdachte is 'goed werk van de politie', vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij spreekt van 'positief nieuws'. Over de identiteit van de arrestant wil de politie nog niets zeggen. Grapperhaus wil verder ook niets kwijt, omdat het onderzoek van politie en Openbaar Ministerie nog in volle gang is.

De in beslag genomen vluchtauto. De in beslag genomen vluchtauto.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?

De moord op Wiersum heeft de politie geschokt, zegt chef recherche Dutilh. "Het is weer een grens die overschreden is. We zijn met veel collega's het onderzoek gestart. Daarbij zijn middelen en technieken ingezet die inmiddels resultaat opleveren. De creativiteit en vooral ook de intensieve samenwerking die er tot op de dag van vandaag zijn, is voor ons belangrijk voor het verdere verloop van dit onderzoek. Dat zal er ook zeker voor zorgen dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen."

De verdachte zal waarschijnlijk morgen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die beslist vervolgens op basis van de ernst van de verdenkingen of de man langer vast moet blijven zitten. Het gaat dan om een maximale termijn van veertien dagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore