Lekker weer

Hoe mooi was de zomer in jouw gemeente? 'Tot 10 graden verschil op een warme dag'

04 oktober 2019 06:40 Aangepast: 04 oktober 2019 17:10
Lekker weer in Amsterdam, regen in Limburg. Beeld © ANP

De sjaals kunnen alweer bijna uit de kast, terwijl het zo kort geleden nog zo warm was. Sterker nog: de afgelopen zomer was één van de heetste zomers ooit gemeten. Maar het weer verschilt flink van plek tot plek. Hoe warm en nat is jouw gemeente? Bekijk het hier.

Guus Meeuwis zong al over 'het zuiden vol zon', en hij lijkt gelijk te hebben. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek gegevens van het KNMI over de temperatuur en neerslag in de afgelopen zomer. Daar blijken flinke regionale verschillen in te zitten.

10 graden warmer

Op de warmste plekken in het zuiden van het land is het gemiddeld ruim 1,5 graad warmer dan bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. Dat lijkt weinig, maar dat komt omdat dat het gemiddelde is over de hele dag, zegt Alfred Snoek van Buienradar: "In het binnenland is het verschil tussen dag en nacht veel groter. Daardoor kan het daar op een hete dag wel tien graden warmer zijn dan bijvoorbeeld op de Waddeneilanden."

Zo werd het op 25 juli, de dag dat de hitterecords sneuvelden, op veel plekken voor het eerst boven de 40 graden, terwijl het bij de Wadden nauwelijks warmer dan 30 graden werd.

Miniatuurvoorbeeld
25 juli

Weer een nieuw hitterecord in Nederland, in vijf provincies boven de 40 graden

Hete zomer wordt de norm

Wel is het overal warmer geworden. Dat zie je ook terug als je dit jaar vergelijkt met tien jaar geleden. Die zomer stond al als warm te boek, maar dit jaar was het gemiddeld nog een graad warmer. Het grootste verschil is te zien in Twente en de Achterhoek, waar het bijna 2 graden warmer was dan in 2009. We kunnen maar beter wennen aan de hitte, zegt Snoek: "Een zomer zoals dit jaar en vorig jaar, wordt de norm."

Bekijk hier hoe warm het bij jou was

Werkt de kaart niet? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Twee keer zo vaak regen in Rotterdam

Aan de kust was het koeler, maar ook natter. De meeste regen viel in Noord- en Zuid-Holland. In Rotterdam regende het het vaakst: van de 92 zomerdagen waren er 39 nat. In Landgraaf regende het maar op 20 dagen.

Als het dan regent, komt het ook vaker met bakken uit de lucht, zegt Snoek. "Er zijn steeds vaker lokale, felle buien, waardoor riolen overlopen."

Bekijk hoe nat jouw gemeente was

Werkt de kaart niet? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen

Zoek het op

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar trends, interactieve tools, graphics en kaarten. 

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore