Haven Rotterdam

Rotterdam wil 'onderste steen boven' over corruptie van Douane

03 oktober 2019 13:25 Aangepast: 03 oktober 2019 13:39
Douane in de haven van Rotterdam Beeld © ANP

De gemeenteraad van Rotterdam wil de 'onderste steen boven' krijgen over de omvang van corruptie onder douaniers in de Rotterdamse haven. Dit blijkt uit een motie van Leefbaar Rotterdam, die steun heeft gekregen van een grote meerderheid in de raad.

De gemeenteraad eist inzage in het door de Douane getorpedeerde rapport 'Als de prooi de jager pakt', waarover RTL Nieuws gisteren publiceerde. Uit dat rapport zou blijken dat het aantal mogelijke corruptiegevallen vele malen groter is dan tot dusver bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Douane torpedeerde onderzoek naar corruptie eigen medewerkers

De gemeenteraad roept het college op te zorgen dat het Openbaar Ministerie, dat over een concept van dat rapport is geïnformeerd, tekst en uitleg geeft, ‘desnoods vertrouwelijk’. Ook wil de raad dat professor Cyrille Fijnaut, die het onderzoek begeleidde, officieel kan worden gehoord over de gang van zaken. Fijnaut noemde het eerder 'bizar' dat het onderzoek zó werd tegengewerkt, dat de onderzoekers uiteindelijk geen eindrapport konden uitbrengen.

Geen toegang tot dossiers

Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf zegt op Twitter: "Als we ondermijning hard willen aanpakken, hebben we recht op alle informatie en komt de onderste steen boven als die weggemoffeld dreigt te worden." De Douane gaf de onderzoekers geen toegang tot dossiers nadat er steeds meer 'signalen' kwamen over mogelijke corruptiegevallen.eten. Maar het is niet het beeld dat we tot nog toe hadden.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kamer geschokt over tegenwerken corruptie-onderzoek door top Douane

Gisteren eiste de Tweede Kamer dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Snel (Financiën) binnen twee weken opheldering zou geven. Grapperhaus zei eerder niet te weten waarom er geen eindrapport is uitgebracht. Snel zei gisteren dat hij 'het beeld' niet herkende dat de Douane het onderzoek heeft tegengehouden. Maar hij gaf toen wel toe dat de Douane een wetenschappelijke contra-expertise had geëist, en dat de Douane 'twijfels' had over de kwaliteit van het onderzoek.

'Ernstig'

Gisteravond zei Snel voor de camera van RTL Nieuws: "Als blijkt dat er meer integriteitsschendingen zijn dan wij weten, en hier wordt zelfs een grote schaal gesuggereerd, dan is dat natuurlijk ernstig. En daarom zou ik het ook echt wel willen weten. Maar het is niet het beeld dat we tot nog toe hadden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore