Rampzalige jaarwisseling

Huis onbewoonbaar, toch wil Lisette geen einde aan vreugdevuren

03 oktober 2019 12:08 Aangepast: 03 oktober 2019 12:22
Brand in de benedenwoning, boven staan de dochter van Lisette en haar vriendin voor het raam. Beeld © Eigen foto

Kapotte auto's en fietsen, schade aan daken en kozijnen. De schade door het vreugdevuur in Scheveningen was groot. De woningen van Lisette Keus en haar onderburen waren er waarschijnlijk het ergste aan toe. Ze moesten bijna een half jaar in een vakantieappartement wonen, nadat hun huis onbewoonbaar verklaard was. 

"Mam, je moet nu komen. Er is brand." Lisette Keus stond zoals elke oud en nieuw bij het vreugdevuur op de Boulevard te kijken toen haar dochter belde.

"Dat was schrikken voor mij, vooral omdat er twee meiden van 13 alleen thuis waren, mijn dochter en een vriendin. De vlammen kwamen uiteindelijk tot mijn dochters kamer."

Tuinset in brand

De brand was die nacht begonnen in de tuin van de onderburen van Lisette. "Stukken pallet vlogen door de lucht en zetten hun loungeset in brand. De vlammen sloegen over naar hun huis", vertelt Lisette.

Gelukkig zag een andere buurman het vuur. Want behalve Lisette stonden ook haar onderburen bij het vuur te kijken.

De brandweer probeert de brand in de tuin te blussen. De brandweer probeert de brand in de tuin te blussen.

Fout op fout bij organisatie vreugdevuur

De bouwers van de vreugdevuren in Den Haag negeerden afspraken, gebruikten verboden brandversnellers en de gemeente greep niet in. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen, afgelopen jaarwisseling.

Voortaan moet een vergunning worden afgegeven, adviseert de onderzoeksraad. Dat was tot nu toe niet vereist, de gemeente Den Haag gedoogde de vreugdevuren met een convenant.

Bluswater liep door plafond

Vooral de benedenwoning was er erg aan toe, maar ook Lisette had water- en rookschade en geen elektriciteit meer. Het bluswater was door het plafond zo de gang en de keuken ingelopen. Ook haar woning werd onbewoonbaar verklaard. 

Lisette: "Er moest een nieuw plafond komen en een nieuw dak. Maar het gedoe met de verzekeraar was het grootste probleem, daar hebben we veel mee te stellen gehad. Daardoor duurde alles zo lang."

Het duurde Lisette en haar buren veel te lang voordat de verzekering uitkeerde, terwijl ze het geld hard nodig hadden om de renovatie van hun huis te kunnen betalen.

'Dat weet ik zelfs als secretaresse'

Lisette kijkt liever niet terug op het zware halfjaar. Maar ze herinnert zich nog wel dat de plek van de vuurstapel haar meteen opviel. "Wat staat-ie dicht bij de keerlus van de tram, een open plek tussen de huizen, dacht ik. Vorig jaar stond-ie verder weg. Als er dan wind staat, trekken de rook en de vonken zo de wijk in. Dat weet ik zelfs als secretaresse. Gelukkig was de brandweer in de buurt."

Ondanks de schrik, het gedoe en de kosten die Lisette (nog) niet helemaal vergoed heeft gekregen, blijft ze voorstander van de traditie van het vreugdevuur. "Ik stond er zelf ook van te genieten. Maar misschien kan het de volgende keer veiliger worden geregeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore