Meestgezochte crimineel

'Politie zit crimineel Ridouan Taghi op de hielen'

03 oktober 2019 09:38
Ridouan Taghi Beeld © Politie

Korpschef Erik Akerboom is ervan overtuigd dat Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van het land, wordt gepakt. "We zitten hem op de hielen."

Dat zegt Akerboom in een gesprek met de Volkskrant. Taghi wordt als hoofd van een criminele bende verdacht van meerdere moorden in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Ook wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, vorige maand.

Verstopt in Midden-Oosten

Taghi houdt zich vermoedelijk schuil in het Midden-Oosten. Het OM en een team van tientallen politiemensen zijn al lange tijd bezig te achterhalen waar hij precies zit.

Eind juli schreef De Telegraaf dat Taghi 'zo goed als zeker' in Dubai is. Dat bericht was op basis van anonieme bronnen binnen het OM, maar officieel is dit nooit bevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Korpschef politie: 'Drugsmisdaad groot door wispelturig beleid'

Akerboom zegt nu: "De wereld is groot en er zijn schuilplaatsen waar wij als politie op dit moment nog niet goed genoeg kunnen komen."

Geen dood spoor

De korpschef noemt verschillende redenen waarom dat zo is. "Op sommige plekken hebben we geen relatie met politiekorpsen, omdat die relatie er gewoon niet is of omdat het een corrupt land is waarmee je niet samenwerkt. Op sommige plekken moet je zelfs vrezen dat jouw informatie misbruikt zal worden. Met sommige landen hebben we geen uitleveringsverdragen."

Volgens Akerboom zit de politie Taghi 'op de hielen'. Hij zegt dat alles uit de kast wordt getrokken om hem op te sporen en dat daarbij 'onconventionele methoden' niet worden geschuwd, zoals samenwerking met landen waar normaal gesproken niet mee wordt samengewerkt. "Het is beslist niet zo dat wij op een dood spoor zijn, absoluut niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie over gezochte Taghi en Razzouki: 'We zijn dichtbij en moord is hun reactie'

Na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in de zaak tegen Taghi, gingen stemmen op meer geld uit te loven voor de gouden tip over de verblijfplaats van Taghi.

Afgelopen weekend zei de hoogste baas van het OM dat het zeker mogelijk is om mensen een fors hogere beloning te geven voor cruciale tips over criminelen.

Waar gaat de grote liquidatiezaak met kroongetuige Nabil B. om?

Het is een van de grootste liquidatiezaken van Nederland: het Marengo-proces. Dit is wat je erover moet weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore