Ga naar de inhoud
Vonkenregen

Onderzoeksraad constateert fout op fout bij vreugdevuren: 'Het moet radicaal anders'

De opbouw van het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen. Beeld © ANP

De bouwers van de vreugdevuren in Den Haag negeerden afspraken, gebruikten verboden brandversnellers en de gemeente greep niet in. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen, afgelopen jaarwisseling.

Voortaan moet een vergunning worden afgegeven, adviseert de onderzoeksraad. Dat was tot nu toe niet vereist, de gemeente Den Haag gedoogde de vreugdevuren met een convenant.

Publiek geheim

Afspraken uit dat convenant werden door de bouwers aan hun laars gelapt. Zowel de hoogte als de omvang van de stapels werd flink overschreden. De stapel was meer dan 45 meter hoog, terwijl 35 meter was toegestaan.

Ook het gebruik van vaten diesel en andere brandversnellende middelen was tegen de afspraken. "De gemeente was formeel niet op de hoogte van het gebruik van diesel, maar het was een publiek geheim dat bij beide stapels al jaren brandversnellende middelen werden gebruikt", schrijft de onderzoeksraad in zijn rapport.

Zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

00:57
Uit een animatie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt duidelijk waarom het vreugdevuur tijdens de afgelopen jaarwisseling volledig uit de hand liep.

Dat de gemeente niet ingreep is deels verklaarbaar door de historie van vreugdevuren in de stad, zegt de raad. "Daarbij wilde de gemeente ordeverstoringen elders in de stad voorkomen door de vreugdevuren op het strand te laten plaatsvinden."

Wat zijn de vreugdevuren?

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren '80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel? De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

Het is noodzakelijk om de organisatie 'fundamenteel anders' aan te pakken, zegt de onderzoeksraad: "De vuren moeten benaderd worden als een publieksevenement met grote veiligheidsrisico's." Volgens de onderzoeksraad is een vergunningtraject noodzakelijk, zodat bouwers, de hulpdiensten en de gemeente meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van bouwers, omwonenden en het publiek.

Enorme vonkenregen

Als gevolg van de enorme vonkenregen die van een van de twee vuurstapels op het strand af kwam, ontstond forse schade aan straten, huizen en auto's. Door flink te blussen kon de brandweer meer schade voorkomen.

Het was niet de eerste keer dat er een vliegvuur ontstond door de vuurstapels. In 2015 gebeurde het ook al eens. Den Haag stelde toen geen onderzoek in.

Vuurtornado en vonkenregen Scheveningen

01:10
Op het strand in Scheveningen ontstond met de jaarwisseling een vuurtornado en in verschillende straten regende het vonken.
Vreugdevuur
Lees ook:
Vreugdevuur in Scheveningen mag toch doorgaan, maar brandstapel stuk kleiner