Ga naar de inhoud
Nederland

KPN mag nummer klager niet doorgeven aan anonieme spambellers

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Beeld © ANP

Telecombedrijf KPN is jarenlang in de fout gegaan in bij het afhandelen van klachten over hinderlijke of kwaadwillende anonieme bellers. In plaats van de klacht volgens de regels af te handelen, geeft KPN het nummer van de klager door aan de anonieme beller. 

En dat mag niet, oordeelt toezichthouder ACM. KPN heeft het beleid aangepast, zo laat een woordvoerder weten.

De toezichthouder kwam in actie na een klacht van Robin Mobile. Die telecomaanbieder zei dat zijn klanten last hadden van ongevraagde anonieme telefoontjes via het netwerk van KPN.

KPN gaf nummer klagers door

KPN weigerde openheid te geven over wie er belde, wat het bij verzoeken over zulke telefoontjes wel verplicht is. In plaats daarvan gaf KPN het telefoonnummer van de klagers juist zonder toestemming aan de beller.

Toen KPN er tijdens zijn onderzoek naar de klacht achterkwam dat er een callcenter achter de belletjes zat, liet de provider het vervolgens bij een verwijzing naar het bel-me-nietregister.

Beleid aangepast 

De ACM vindt dat KPN verplicht is grondig te kijken naar spamtelefoontjes door zijn klanten en terughoudender te zijn met het verstrekken van gegevens over de klager. Ook is doorverwijzen naar het bel-me-nietregister onvoldoende.

"De hele telecomsector werkt zo, al sinds de jaren '80", verweert de woordvoerder zich. "Dat was vooral pragmatisch van aard, om het plaaggedrag effectief te bestrijden." De plagers zijn zich volgens hem vaak niet bewust van het gedrag, hen een seintje geven inclusief nummer van het slachtoffer was de snelste oplossing volgens het telecombedrijf. De aangepaste omgang met spamtelefoontjes bezorgt KPN wel meer werk, zegt de woordvoerder.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl