10 maanden celstraf

Schot koopt op advertentiewebsite katten als levend aas voor zijn vechthonden

03 oktober 2019 08:01 Aangepast: 03 oktober 2019 08:06
Eén van de vechthonden van de man. Beeld © ScottishSPCA

Een man uit het Schotse South Ayrshire moet tien maanden de cel in, omdat hij levende katten voerde aan zijn vechthonden. De man kocht de dieren op de website Gumtree, de Engelse variant van Marktplaats.

De verkopers gingen ervan uit dat de katten naar een goed baasje gingen, maar niets bleek minder waar. De 42-jarige Schot nam de katten namelijk mee als levend aas voor zijn vechthonden.

Daar kwamen inspecteurs van een Schotse dierenwelzijnsorganisatie achter toen ze het huis van de man doorzochten. Ze hadden signalen doorgekregen dat hij honden in zijn bezit had die deelnamen aan hondengevechten. De inspecteurs vonden bij hem thuis foto's en video's van dode katten, dassen en vossen.

Schokkende beelden

Op de schokkende videobeelden, die de Britse krant de Daily Mirror online heeft gezet, is te zien hoe drie terriërs tegelijkertijd hun tanden in een kat zetten en voor een langere tijd aan het beest blijven trekken.

Een screenshot uit het filmpje die de dierenwelzijnsorganisatie online heeft gezet. Een screenshot uit het filmpje die de dierenwelzijnsorganisatie online heeft gezet.

'Pijnlijke dood gestorven'

Een Schotse agent die bij het onderzoek betrokken was, noemde het 'een van de meest verontrustende' zaken waar hij ooit aan heeft gewerkt. "Het was duidelijk dat de kat op de beelden vreselijk heeft geleden en dat veel katten die hij heeft gekocht een lange, pijnlijke dood zijn gestorven", zei de agent tegen de BBC.

De agenten kregen ook de gesprekken te zien tussen de man en de verkopers van de katten op de advertentiewebsite. "Iedereen vertrouwde erop dat de katten naar een veilig en goed huis gingen." 

10 jaar geen honden houden

De man moet tien maanden de gevangenis is en mag voor de komende tien jaar geen dieren houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie zoekt kopers verwaarloosde pups, tientallen honden in beslag genomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore