Motie van wantrouwen

Haagse raad zegt vertrouwen in wethouders op

03 oktober 2019 02:28 Aangepast: 03 oktober 2019 06:44
Richard de Mos (links) en Rachid Guernaoui. Beeld © ANP

De gemeenteraad van Den Haag heeft geen vertrouwen meer in de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Die worden verdacht van corruptie en hebben zich daarom tijdelijk teruggetrokken.

De raadsleden namen vannacht een motie van wantrouwen aan, na een urenlang debat. Het is een eerste stap naar een definitief vertrek van De Mos en Guernaoui. De motie was ingediend door D66, VVD en GroenLinks.

Coalitie geklapt 

De partijen zaten tot gisteren in een college met de partij van de twee wethouders, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Die coalitie is geklapt. De motie van wantrouwen kreeg steun van onder meer CDA, PvdA, SP en ChristenUnie-SGP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groep de Mos bij spoeddebat over corruptie Den Haag: 'Wij komen terug'

De Mos en Guernaoui waren niet bij het debat aanwezig. Zij moeten op de hoogte worden gesteld van de motie en krijgen dan de kans om zelf formeel op te stappen. Als ze dat niet doen, moet de raad in een volgende vergadering over een definitief ontslag van De Mos en Guernaoui stemmen.

Hulp in ruil voor donaties

De Mos en Guernaoui zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. Hun werkkamers en woningen werden dinsdag doorzocht door de rijksrecherche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de twee Haagse wethouders die verdacht worden van corruptie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore