Crisis college

Groep de Mos bij spoeddebat over corruptie Den Haag: 'Wij komen terug'

02 oktober 2019 20:42 Aangepast: 02 oktober 2019 20:54
Arjen Dubbelaar (rechts), voorzitter van de raadsfractie van Groep de Mos, vanavond in de Haagse raad. Beeld © ANP

Arjen Dubbelaar, voorzitter van de raadsfractie Hart voor Den Haag / Groep de Mos, zegt dat zijn partij 'sterker en strijdbaarder dan ooit' zal terugkomen. Tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad reageerde hij op de beschuldiging van corruptie aan het adres van twee wethouders van de partij.

De wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, zouden ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. Ze zijn vanavond zelf niet bij het debat aanwezig. Hun stoelen bleven leeg.

'Politieke afrekening'

Rechercheurs doorzochten gisteren hun werkkamers en huizen. De Mos en Guernaoui traden tijdelijk terug, hun taken worden voorlopig overgenomen door de zes andere wethouders. Vanwege de crisis besloten de drie andere collegepartijen (VVD, D66 en GroenLinks) daarom vandaag de stekker uit de coalitie te trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie Den Haag klapt om corruptie-affaire wethouders

Dat voelt 'als een politieke afrekening', zei Dubbelaar in het debat. "Een aantal partijen is op de stoel van de rechter gaan zitten. In Nederland werkt het anders. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Zo werkt het in dit land."

'Fantastische mensen'

Dat de drie andere collegepartijen niet verder willen met Hart voor Den Haag / Groep de Mos vindt Dubbelaar teleurstellend. "Wij wilden verder met deze samenwerking." Hij omschreef het beschuldigde duo als 'twee hardwerkende wethouders' en 'twee onschuldige, fantastische mensen'.

Wat is er precies aan de hand?

De Rijksrecherche doorzocht gisteren de werkkamers en woningen van Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Deze invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar ambtelijke corruptie en omkoping dat al een jaar loopt.

Naast de twee leden van de grootste partij van Den Haag, Hart voor Den Haag/ Groep de Mos, zijn ook drie Haagse ondernemers verdacht van het betalen voor vergunningen of het direct steunen van de partij in ruil voor vergunningen.

De Mos staat erom bekend dat hij zich hard maakt voor ondernemers en voor een bloeiende horecasector. Den Haag moet weer een bruisende stad worden, staat ook in het coalitieakkoord. Op de donateurslijst van Groep de Mos staan veel horecaondernemers.

Juist voor hen lijkt de partij haar best te doen. Groep de Mos pleit voor een parkeerterras voor eetcafé Augustus, er worden vragen gesteld over de verplaatsing van vishandel De Otter en de partij komt op voor de Loempia Express als die geen buitenlandse snacks mag verkopen. Dit zijn allemaal donateurs.

De procedure rondom de verstrekking van nachtvergunningen roept ook vragen op in de raad en daarbuiten. Al in 2017 wil De Mos een nachtvergunning voor zalencentrum Opera, zodat meer dance-evenementen in de stad georganiseerd kunnen worden. Richard de Mos dient daar een motie voor in.

Als hij later wethouder van Economische Zaken is, kondigt hij aan dat vijf horecagelegenheden buiten het centrum een nachtontheffing kunnen krijgen. Die werden verleend volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

De bevriende donateur en oud-partijgenoot van zalencentrum Opera meldt zich wel heel snel en krijgt ook twee vergunningen. De eigenaar is één van de verdachte ondernemers in het onderzoek.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore