Veel meer ongelukken

Kabinet komt met campagne tegen lachgas in het verkeer

02 oktober 2019 19:53 Aangepast: 02 oktober 2019 22:06
Straatverkoop van lachgas. Beeld © ANP

Er komt een campagne om jongeren te wijzen op het gevaar van lachgas in het verkeer. Het kabinet maakt zich grote zorgen over het toegenomen aantal verkeersongelukken door het gebruik van lachgas.

Er wordt 85.000 euro uitgetrokken voor de campagne, die halverwege volgend jaar moet beginnen. De jongerenorganisatie TeamAlert gaat ermee aan de slag. Die wil eerst aan jongeren vragen waarom ze lachgas gebruiken en meer 'inzicht krijgen in hun belevingswereld'.

Korte roes

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) noemt de stijging van ongelukken waarbij lachgas de oorzaak is 'zorgwekkend'. Lachgas geeft vaak een korte roes, schrijft hij in antwoord op kamervragen van het CDA. Daarom zouden veel gebruikers er niet bij stilstaan dat effecten 'langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meer incidenten met lachgas in verkeer, jongeren zien risico niet'

Uit een inventarisatie van de NOS bleek in augustus dat het aantal ongelukken onder invloed van lachgas dit jaar tot dan toe al 2,5 keer hoger lag dan in heel 2018. Uit een onderzoek van TeamAlert bleek toen ook dat 47 procent van de ondervraagden denkt dat het geen probleem is als ze een ballonnetje gebruiken in de auto: het zou hun rijstijl niet noemenswaardig beïnvloeden.

Recreatief gebruik

Op dit moment loopt al een onderzoek naar recreatief lachgasgebruik in opdracht van Blokhuis. De uitkomst van het onderzoek verwacht hij in november. In augustus trok ook de organisatie Veilig Verkeer Nederland al aan de bel. Die vraagt via social media meer aandacht voor lachgas in het verkeer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore