Ga naar de inhoud
Recordvangst

Politie neemt 12,8 miljoen euro in beslag, wat gebeurt met die biljetten?

Politie vindt koffers vol met geld in woning Amsterdam Beeld © Politie

Wat doet de Amsterdamse politie met de bankbiljetten ter waarde van miljoenen euro’s die gisteren zijn gevonden bij een drugsonderzoek? Vijf vragen over geld én spullen die bij verdachten in beslag worden genomen.

1. Recordvangst, hoe zit dat?

Het begint natuurlijk bij het vinden van het geld. In het geval van de recordvondst van 12,8 miljoen euro in Amsterdam ging daar er een langdurig drugsonderzoek aan vooraf. Dat iemand zo’n enorm bedrag aan contanten in bezit heeft, is op zijn minst verdacht. Het geld wordt daarom in beslag genomen.

2. Waar gaat het geld heen?

Het kan van pas komen in het strafonderzoek. Het wordt daarom onder meer gecontroleerd op echtheid en vingerafdrukken. Hierdoor kan het later in het proces als bewijsmateriaal dienen.

Nadat het geteld en onderzocht is, gaat het de kluis in op een geheime plek. Hoe lang het daar blijft liggen, verschilt per strafzaak. Daarna wordt het geld naar een bank gebracht, waar het door het Openbaar Ministerie op een speciale rekening van de staat wordt gezet. De bankbiljetten worden door de bank weer opnieuw in omloop gebracht.

Op
Lees ook:
Op zoek naar designertas, dure schoenen of luxe kleren? De politie veilt ze

​​​​​​3. En wat gebeurt er met die rekening?

Met het geld dat op de speciale rekening van de staat is gezet, mag niets gebeuren totdat de verdachte ook echtschuldig is bevonden. Op dat moment is het geld officieel van de staat en wordt dat beschouwd als ‘extraatje’ voor de staatskas.

Mochten er slachtoffers gemaakt zijn bij het verkrijgen van het criminele geld, dan wordt (een deel van) het geld gebruikt om de schadevergoeding van te betalen.

4. Hoeveel geld wordt er op deze manier 'verdiend'?

Vorig jaar was dat ruim 171 miljoen euro, een jaar eerder meer dan 221 miljoen, en in 2016 nog ruim 400 miljoen euro.

De afgelopen jaren pakte het Openbaar Ministerie dus steeds minder geld af van criminelen. Afpakken klinkt een beetje kinderlijk, maar het OM bedoelt daar het strafrechtelijk afpakken van opbrengsten uit criminele activiteiten mee. Dus het geld of goederen die iemand verdient met criminele activiteiten.

"We hebben door de intensivering op afpakken een slimmere tegenstander gecreëerd", zegt Janneke de Smet-Dierckx van het OM: "Bijna geen enkele crimineel koopt nog een auto op eigen naam of zet het geld op een bankrekening of stopt het in een sporttas op de achterbank van zijn auto, terwijl dit een paar jaar geleden nog wel zo was."

Nu wordt het geld bijvoorbeeld verstopt in ingenieuze bergplaatsen onder de vloer of in het plafond. Ook auto’s worden tegenwoordig helemaal omgebouwd om ongezien geld te vervoeren. Hieronder is een auto te zien waarin 50.000 euro vervoerd werd.

5. En hoe zit het met spullen die in beslag worden genomen?

Het Openbaar Ministerie gaat niet alleen achter het geld aan van criminelen, het gaat bijvoorbeeld ook achter hun auto’s aan.

Auto’s die in beslag genomen zijn, worden vrij snel daarna al geveild. Dit komt doordat auto’s hun waarde verliezen (gemiddeld 2 procent minder per maand). Dan maakt het niet uit of de verdachte schuldig bevonden is: als de verdachte schuldig blijkt te zijn, komt de opbrengst in de staatskas terecht. Werd de auto toch onterecht in beslag genomen, dan krijgt de verdachte het geld terug dat de auto heeft opgebracht, plus rente over dat bedrag.

Einde
Lees ook:
Einde van 500-eurobiljet in zicht: laatste landen stoppen met uitgifte