Ga naar de inhoud
Nog veel werk

Eindelijk goed nieuws van The Ocean Cleanup: eerste plastic uit zee

Vorig jaar waren er nog veel problemen rondom de plasticvanger. Beeld © The Ocean Cleanup

De nieuwste versie van de 'plasticvanger' van het Nederlandse project The Ocean Cleanup heeft voor het eerst succesvol plastic opgeveegd uit zee én vastgehouden.

Dat schrijft initiatiefnemer Boyan Slat (25) vandaag in een blog. De Nederlander en zijn team hebben met het huidige prototype een aantal technische problemen opgelost. De nieuwste versie is nu bijvoorbeeld voorzien van een 'parachute-anker', zodat het vaartuig beter afgeremd kan worden.

Problemen

Vorig jaar waren er nog veel andere problemen met de plasticvanger. Zo bewoog het daadwerkelijke schoonmaaksysteem te langzaam en kon het plastic dat werd verzameld niet worden vastgehouden. Begin dit jaar ging het systeem zelfs helemaal kapot.

Dat lijkt nu voorbij. Daar komt bij dat het nieuwe systeem niet alleen zichtbare stukken plastic en visnetten verzamelt, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

Nog veel werk

"Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is", aldus Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem.

De plasticvanger wordt ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch, een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaii, op te ruimen. Het gebied is drie keer zo groot als Frankrijk en er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval in, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen.

Profielwerkstuk

De nu 25-jarige Boyan bedacht het systeem zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het idee: een honderden meters lange 'arm' drijft over de zeespiegel, voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Een scherm reikt een paar meter onder water, zodat het als een C-vormige bezem het afval meeneemt.

Wetenschappers zetten eerder vraagtekens bij de oplossing van The Ocean Cleanup. Volgens schattingen drijft maar 3 procent van al het plastic dat in de zee terechtkomt aan de oppervlakte, waardoor de hele operatie weinig effect zou kunnen hebben.