Boerenprotest

Mogelijk nieuw protest op komst: boeren willen Schiphol gaan bezetten

02 oktober 2019 13:05 Aangepast: 02 oktober 2019 16:40
Boerenprotest op het Malieveld in Den Haag Beeld © ANP

Nederlandse boeren willen opnieuw gaan protesteren. In verschillende WhatsAppgroepen worden nieuwe acties aangekondigd. Zo zouden de boeren op 29 oktober Schiphol willen gaan bezetten.

Dat blijkt uit oproepen in WhatsAppgroepen. De boeren zouden het idee hebben dat er niets zal veranderen na het massale protest van gisteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren na demonstratie weer naar huis, chaos avondspits viel mee

Dat protest, waar duizenden boeren voor naar Den Haag reden, leidde vooral in de ochtend tot verkeerschaos, maar verliep zonder wanklank.

Vier weken

Mark van den Oever van Farmers Defence Force, één van de initiatiefnemers van het boerenprotest van gisteren, dreigde gistermiddag al met nieuwe acties als de politiek niet binnen vier weken naar de actievoerende boeren zou luisteren. "Dan gaat het anders en harder. Dan zullen we de voedselvoorziening platleggen. Dat is echt nodig, het is genoeg geweest."

De datum van de mogelijke nieuwe actie is 29 oktober. Dan zou het ultimatum van Farmers Defence Force aflopen. 

Screenshot uit een WhatsAppgroep. Screenshot uit een WhatsAppgroep.

Agractie niet betrokken

Een woordvoerder van Agractie, één van de intiatiefnemers van het boerenprotest van gisteren, zegt tegen RTL Nieuws niet bij de nieuwe acties betrokken te zijn.

Een woordvoerder van Farmers Defence Force zegt ook dat het initiatief van de nieuwe acties niet bij hen vandaan komt. "Er zijn honderden appgroepen, met grote en kleine initiatieven. Iedereen heeft het er over, maar de landelijke organisatie is niet op de hoogte."

'Nog geen plannen'

Inmiddels heeft een bestuurslid van Farmers Defence Force een bericht aan de boeren gestuurd waarin ze aangeeft dat de organisatie niet achter de nieuwe actieplannen staat.

"Wij begrijpen dat er een hoop emoties zijn! En dat jullie willen doorpakken. Echter moeten we de politiek de kans geven om in 4 weken wat te regelen voor ons. Vanuit daar zullen wij besluiten om een nieuwe actie te houden. Maar die plannen zijn er nog niet."

Reactie Schiphol

Boeren zijn bij Schiphol aan het verkeerde adres als zij ervoor kiezen acties te gaan voeren bij de luchthaven. Dat meldt de luchthaven in een verklaring. Volgens Schiphol heeft de luchtvaart met minder dan 2 procent een kleine bijdrage aan de stikstofdepositie in Nederland.

Dick Benschop, CEO van Schiphol, zegt zich vooralsnog geen zorgen te maken over acties op de luchthaven. "Maar ik zal eens contact opnemen met de boeren als zij daar behoefte aan hebben." 

Over de acties van gisteren zegt Benschop het volgende: "Dat was natuurlijk een duidelijke boodschap aan Den Haag en ik denk dat het een boodschap is aan ons allemaal om bij te dragen aan de stikstofproblematiek. Maar helaas, Schiphol is niet het antwoord daarop." 

Boze boeren: hebben ze een punt?

Nederlandse boeren kwamen gisteren massaal naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren. Is hun boosheid terecht?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren op de weg en protest in Den Haag: dit vindt Nederland ervan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore