Ga naar de inhoud
Patiënten besmet

Slechts 30 procent ziekenhuispersoneel gevaccineerd: 'Haal standaard griepprik'

Beeld © ANP

Om te voorkomen dat patiënten onnodig besmet raken en zorgverleners zelf uitvallen, zou al het personeel van ziekenhuizen zich standaard moeten laten vaccineren tegen de griep.

Daarvoor pleit professor Jaap van Dissel van het RIVM. "Ik vind dat je vanuit je professionele standaard een griepprik hoort te halen", zegt hij in De Telegraaf. Op dit moment is de vaccinatiegraad in ziekenhuizen gemiddeld slechts 30 procent.

Griepgolf
Lees meer
Griepgolf zorgt voor piek sterfgevallen, kanker blijft hoofdoorzaak

Effectiviteit vaccin

De vaccinatiegraad in Nederlandse ziekenhuizen verschilt nogal. Zo is in het Erasmus MC slechts 23 procent van het personeel gevaccineerd, veel minder dan in het Radboudumc in Nijmegen. Daar lag vorig jaar het percentage op 53 procent.

Dat maar weinig zorgmedewerkers de griepprik halen, komt volgens Van Dissel omdat de effectiviteit van het vaccin beperkt is. "Dit jaar is het vaccin anders samengesteld", zegt hij. "Het bestaat uit vier in plaats van drie influenza-stammen. Naar verwachting is dat effectiever."

Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter: alles over de griep

04:25
Elk jaar krijgt 1 op de 10 Nederlander de griep. Dat is een stuk minder dan mensen zelf vaak denken. Wat het verschil is tussen een verkoudheid en een griep en of de mannengriep nou wel of niet bestaat, legt Daphne uit.

Niet optimaal

Van Dissel noemt de griepprik 'allesbehalve optimaal', maar 'het is het beste wat we hebben om onszelf en kwetsbare patiënten te beschermen'.