Gezondheidswaarschuwingen

Regels wietproef: 'Verpakking staatswiet moet zo onaantrekkelijk mogelijk'

02 oktober 2019 01:19 Aangepast: 02 oktober 2019 08:49
Een wietgebruiker in een coffeeshop. Beeld © ANP

Er wordt langzamerhand meer duidelijk over de regels rond de wietproef. Om te zorgen dat mensen 'die niet van plan waren' wiet te gaan gebruiken er ook inderdaad van afblijven, heeft de overheid een voorstel: de verpakking van staatswiet moet 'zo onaantrekkelijk mogelijk' worden.

De wijze waarop de staatswiet verpakt moet gaan worden, is door allerlei regelgeving al behoorlijk vastgelegd. Dat blijkt uit een voorstel voor de regels rond de wietproef, schrijft het NRC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gemeenten teleurgesteld over opzet wietproef'

Slechts één kleur en één lettertype toegestaan

Telers mogen alléén het lettertype Helvetica gebruiken, in zwarte inkt. De verpakking moet 'vrij zijn van bewerking of beeldmerken die de verpakking extra aantrekkelijk kunnen maken', mag slechts uit één kleur bestaan en het etiket moet minstens 30 procent van het oppervlak beslaan.

Ook mag niet worden vermeld welke effecten wietgebruik heeft. Wel moeten er gezondheidswaarschuwingen op de verpakking komen.

Burgers, bedrijven en organisaties kunnen volgens het NRC de komende tijd reageren op de voorgestelde regelgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halsema: wietproef onhaalbaar voor Amsterdam

Bijsluiter met gezondheidsrisico's

Eerder werd al duidelijk dat coffeeshops die meedoen aan de wietproef een bijsluiter aan gebruikers mee moeten geven. Daar komen alle gezondheidsrisico's van wietgebruik op te staan.

De wietproef moet in 2021 van start gaan en duurt in principe vier jaar. Vorige maand werd bekend welke tien gemeenten meedoen aan het experiment. Het is nog onduidelijk wie de wiet gaat telen.

Zo rook je staatswiet

Een bijsluiter die je straks krijgt bij een joint in coffeeshops, vertelt je meer over de gezondheidsrisico's van wietgebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore