Mogelijk gedood

Drie 'Nederlandse' wolven spoorloos verdwenen

01 oktober 2019 19:57 Aangepast: 01 oktober 2019 19:58
Wolf in Drenthe Beeld © Screenshot YouTube Staatsbosbeheer

Drie wolven die een tijd in Nederland hebben rondgedwaald, zijn spoorloos verdwenen. De Zoogdiervereniging sluit niet uit dat ze door stropers zijn doodgeschoten.

Iets soortgelijks lijkt namelijk in België te zijn gebeurd, waar de wolf ook in opmars is. Gisteren liet het Agentschap Natuur en Bos (het Belgische staatsbosbeheer) weten dat de Belgische wolvin Naya waarschijnlijk opzettelijk is gedood.

Elk spoor ontbreekt

De genetische data van wolven worden in heel West-Europa bijgehouden en gedeeld. Als een wolf sporen achterlaat of ergens dood wordt gevonden, is die informatie tot in Tsjechië en Polen bekend. De drie vermiste wolven GW849f, GW953m en GW955m zijn spoorloos sinds ze Nederland bereikten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar komt dat wolventoerisme op de Veluwe toch vandaan?

Van de Duitse wolf GW955m werd vorig jaar een filmpje gemaakt toen het dier de snelweg A28 bij Putten overstak. Sindsdien ontbreekt elk spoor van deze wolf. GW953m viel tussen maart en mei 2018 schapen aan in Overijssel en Drenthe en is daarna verdwenen.

Geen concreet bewijs

Het zou kunnen dat de wolven zijn verdronken bij het oversteken van een rivier, hoewel de zeer sterke dieren dat gewoonlijk best kunnen, zegt de Zoogdiervereniging. Er is geen concreet bewijs dat de wolven in handen van stropers zijn gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoekers: er leven drie wolven op de Veluwe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore