Jaar later

Amnesty vernoemt straat Saoedische ambassade naar vermoorde Khashoggi

02 oktober 2019 07:27 Aangepast: 02 oktober 2019 19:29
Het straatnaambordje bij de straat van de Saoedische ambassade. Beeld © Amnesty International

De ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag staat vanaf vandaag op de 'Khashoggigracht'. Mensenrechtenorganisatie Amnesty onthult vanochtend het nieuwe symbolische straatnaambordje en wil met deze ludieke actie aandacht vragen voor de moord op Saoedische journalist Jamal Khashoggi, waar een jaar later nog niemand voor veroordeeld is.

Khashoggi, die zich met regelmaat kritisch uitliet over Saoedi-Arabië, werd een jaar geleden vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul door een doodseskader. Hij werd in stukken gezaagd en is verdwenen.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zou volgens de Verenigde Naties opdracht hebben gegeven voor de moord, maar het Saoedische koningshuis ontkende tot vorige week elke betrokkenheid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar na de moord op Khashoggi: is er echt iets veranderd?

Critici hebben er steeds op gewezen dat er in Saoedi-Arabië niets gebeurt zonder medeweten van de kroonprins, die als de feitelijke machthebber eigenlijk alleenheerser is in het land. 

Straatnaam

Sinds vanochtend heet de Koninginnegracht in Den Haag de Khashoggigracht. Met het symbolisch vernoemen van de straat in Den Haag waaraan de Saoedische ambassade ligt, wil Amnesty ervoor zorgen dat Khashoggi niet vergeten wordt.

Ook willen ze aandringen op een internationaal strafrechtelijk onderzoek naar de moord en de eerlijke berechting van zowel de uitvoerders als de opdrachtgevers van de moord.

Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

De Saoedi's haalden alles uit de kast om de moord op journalist Khashoggi te verdoezelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore