Ga naar de inhoud
Politici uitgejoeld

Verkeerschaos en boegeroep, maar verder geen wanklank bij protest boeren

Minister Carola Schouten van Landbouw vandaag op het Malieveld. Beeld © ANP

Het protest van duizenden boeren op het Malieveld in Den Haag brengt een enorme verkeerschaos met zich mee, maar is verder zonder gedoe verlopen. De eerste tractoren verlieten het terrein halverwege de middag. De enige wanklank werd genoteerd bij de toespraken van Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks): die werden massaal uitgejoeld.

Boeren
Liveblog:
Boeren na demonstratie weer naar huis, chaos avondspits viel mee

Boeren gingen met hun rug naar het podium staan toen De Groot aan het woord kwam. Hij was het Kamerlid dat laatst zei dat de veestapel met de helft moet worden ingekrompen. In de ultrakorte tijd dat hij het woord voerde, kon hij nog net uitbrengen dat zijn verhaal het 'eerlijke verhaal' is. "Laat je geen zand in de ogen strooien door mensen die je naar de mond praten."

'Het gaat u raken'

Ook met de komst van Jesse Klaver waren de boeren niet blij, al zei hij te vechten voor een aanpak die de boeren 'zo min mogelijk raakt'. "Maar het gaat u raken. Dat is de waarheid." Hij zei wel dat hij ook Schiphol en de industrie op de korrel neemt als het gaat om de aanpak van klimaatverandering of het stikstofprobleem.

Ook minister van Landbouw Carola Schouten kon haar speech niet houden zonder af en toe op boegeroep te worden getrakteerd.  Wel klonk er applaus toen ze zei dat de boeren niet hoeven te vrezen voor een halvering van de veestapel. Zolang zij minister is, gaat dat volgens haar niet gebeuren.

Boeren komen met eisenlijst

Toch is het Schouten die de demonstratie van vandaag, door één van de demonstrerende boeren omschreven als het 'grootste boerenprotest ooit', met haar beleid aanwakkerde. Dat zei schapenhouder Bert Kemp, die namens de boeren kwam met een eisenlijst.

"Wij eisen complete herwaardering van de agrarische sector, met duidelijk meetbare doelen. We willen meer Nederlands voedsel in supermarkten en restaurants. En we eisen een langdurige en structurele overheidscampagne." Daarvoor moet volgens Kemp jaarlijks 17,5 miljoen euro worden vrijgemaakt, minimaal vijf jaar lang.

Waarom
Lees ook:
Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Protesterende boeren: 'Niet boos, maar teleurgesteld in politiek'

01:40
Nederlandse boeren voelen zich niet gehoord en zijn daarom massaal naar Den Haag gekomen om te protesteren.