Luchtruim sluiten

Kamer dringt aan op onderzoek naar Oekraïne bij MH17-ramp

01 oktober 2019 14:31 Aangepast: 01 oktober 2019 14:49
Beeld © AFP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de rol van Oekraïne in de MH17-ramp nader wordt onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in 2015 dat Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten.

Een motie van CDA en SP vraagt aan het kabinet naar alle mogelijkheden voor een 'volledig feitenonderzoek' naar Oekraïne. "Volgens de Onderzoeksraad was er voldoende aanleiding om het luchtruim sluiten", zei voorzitter Tjibbe Joustra in 2015 op een persconferentie.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over MH17. Tot nu toe heeft het kabinet geen actie richting Oekraïne ondernomen, maar de Kamer wil nu dat er een eerste stap wordt gezet. De motie van CDA en SP krijgt onder andere steun van VVD en D66. 

'Inzicht voor nabestaanden'

"Time is running out. Geheugens verbleken, data gaan verloren", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. "Het belang van een volledig feitenonderzoek naar de sluiting van het luchtruim boven het oosten van Oekraïne gaat over meer dan alleen staatsaansprakelijkheid."

"Het gaat over het inzicht voor nabestaanden, weten of er iets voorkomen had kunnen worden, snappen wat er gebeurd is. Daarmee gaat het ook over rechtvaardigheid. En het gaat over leren van dit soort situaties voor nieuwe, soortgelijke situaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederland moet ook Oekraïne aansprakelijk stellen voor MH17-ramp'

Het kabinet heeft tot nu toe geen stappen tegen Oekraïne ondernomen. Voor zover bekend gebeurt er nu ook niets achter de schermen. Het kabinet probeert de relatie met Oekraïne goed te houden, ook vanwege de intensieve samenwerking in het internationale onderzoek.

Vorig jaar heeft Nederland samen met Australië besloten om Rusland als land aansprakelijk te stellen. Voor aansprakelijkheid van Oekraïne is volgens het kabinet 'geen bewijs' en ook 'geen onderzoek nodig', schreef minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken begin mei in een brief. De samenwerking tussen Oekraïne en Nederland haperde afgelopen maand, toen een belangrijke MH17-verdachte door Oekraïne werd uitgeleverd aan Rusland. 

Waarheidsvinding

"Rusland is terecht staatsaansprakelijk gesteld. Maar er is ook onduidelijkheid over de rol van Oekraïne, die had het luchtruim moeten sluiten", zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. "Om vast te stellen of dit ook kan leiden tot staatsaansprakelijkheid is nader onderzoek nodig. Daarom geven we de regering die opdracht. Dat is in het belang van de waarheidsvinding en de gerechtigheid."

De Stichting Vliegramp MH17 heeft eerder dit jaar een peiling onder nabestaanden uitgevoerd over aansprakelijkheid van Oekraïne. Veertig nabestaanden hebben toen gereageerd. 87,5 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne uiteindelijk aansprakelijk moet worden gesteld.   

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

Het Openbaar Ministerie gaat drie Russen en een Oekraïner aanklagen voor betrokkenheid bij de MH17-ramp. Het JIT maakte dit portret van de vier verdachten.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning in VN-speech: 'Wij rusten niet tot gerechtigheid voor MH17 is geschied’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore