Gevaar volksgezondheid

Uitspraak Hoge Raad lijkt definitief einde voor tripdrank ayahuasca

01 oktober 2019 14:05 Aangepast: 01 oktober 2019 14:31
Ayahuasca-ceremonie in Colombia Beeld © AFP

Het doek lijkt gevallen voor de psychedelische drank ayahuasca. De Hoge Raad heeft een vonnis van het Amsterdamse gerechtshof bevestigd waarin een vrouw werd veroordeeld wegens de invoer van 33 kilo ayahuasca-thee.

Daarmee blijft het gebruik van ayahuasca, een in Zuid-Amerika ritueel bereide drank die hallucinaties opwekt, verboden in Nederland, ook voor religieus gebruik.

17 jaar uitzonderingspositie

De Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechtsinstantie, gaf het gerechtshof gelijk, dat in februari vorig jaar oordeelde dat het invoeren van de thee strafbaar is. Dat betekende ook dat het kerkgenootschap Santo Daime, waarvan de vrouw lid is, de drank niet meer tijdens ceremonies mocht gebruiken. 

Voor Santo Daime, dat in Nederland 140 volgers heeft, was 17 jaar lang een uitzondering gemaakt, maar het hof oordeelde dat gebruik van de drank een gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Vrijheid van godsdienst

De Hoge Raad ging daarin mee, met de toevoeging dat het invoerverbod een toegelaten beperking van de vrijheid van godsdienst is, een grondrecht waarop de vrouw zich in cassatie beriep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ayahuascatrip leidt tot zelfmoord: 'Mijn zoon dacht dat hij door aliens bestuurd werd'

Harddrugs

Ayahuasca bevat de stof DMT (dimethyltryptamine), een tripmiddel dat onder de harddrugs valt. Je belandt volgens het Trimbos Instituut door het drinken van de ayahuasca in een trip die uren duurt. 

"Het hallucineren kan voor mensen heel eng voelen", legde het instituut eerder uit. "In combinatie met medicijnen kan het slecht zijn voor je lichamelijke gezondheid. Psychische klachten, zoals psychoses of een manische depressie, kunnen erdoor verergeren."

Het middel wordt ook gebruikt tijdens zogenoemde healingsessies. Dat zou volgens de politie ook zijn gebeurd bij een ceremonie in het Brabantse Eersel, waarbij eerder dit jaar een Hongaar overleed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Opnieuw verdachte aangehouden na healingsessie met ayahuasca

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore