Ga naar de inhoud
10 meter

Vreugdevuur in Scheveningen mag toch doorgaan, maar brandstapel stuk kleiner

Het vreugdevuur in Scheveningen (archieffoto). Beeld © ANP

Na het uit de hand gelopen vreugdevuur van vorig jaar wordt er toch geen einde gemaakt aan de jarenlange traditie. Wel wordt de brandstapel een stuk lager dan vorig jaar.

Met een hoogte van bijna vijftig meter werd de stapel in Duindorp de grootste brandstapel van de wereld. Dat er weinig rekening werd gehouden met de risico's werd tijdens de jaarwisseling pijnlijk duidelijk. De wind nam de brandende houtskoolvlokken mee naar het dorp, waar daken en huizen in brand kwamen te staan.

Alle betrokken instanties hebben een voorstel neergelegd bij de bouwers van de vreugdevuren. De stapels mogen niet groter zijn dan tien meter hoog en tien meter breed.

Bouwplan

Mochten de bouwers daarmee akkoord gaan dan dienen zij ook een bouwplan in te leveren bij de gemeenteraad, meldt huis-aan-huisblad de Scheveninger vanmorgen. Dat moet eerst goedgekeurd worden voordat er daadwerkelijk gebouwd mag gaan worden op het strand.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

De bouwers van de vreugdevuren van Scheveningen en Duindorp zijn nog in overleg met hun achterban over het voorstel.

Uit onderzoek van RTL Nieuws van afgelopen week bleek dat de politie vorig jaar op de hoogte was van de risico's van het vreugdevuur. Uit politiedocumenten bleek ook dat de gemeente de afspraken met de organisatie van de vuren afgelopen jaarwisseling heeft versoepeld.

Uit
Lees ook:
Uit de hand gelopen vreugdevuur Scheveningen: politie voorzag risico's

Burgemeester Krikke heeft dit niet gemeld aan de gemeenteraad. Uit de documenten bleek dat de bouwers langer mochten doorgaan met het aanvoeren van houten pallets. Ook mochten overgebleven pallets langer op het strand blijven liggen.