Ga naar de inhoud
Ambtelijke corruptie

Verdenking van corruptie in Den Haag: doorzoekingen bij wethouders

Rachid Guernaoui en Richard de Mos Beeld © ANP

De recherche is in het stadhuis van Den Haag bezig met het doorzoeken van de werkkamers van twee wethouders en werkplekken van enkele ambtenaren.

Het gaat om de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, beiden van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Gekeken wordt of zij zich schuldig hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Ze worden verdacht van onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen.

In ruil voor gunsten

Ook de woningen van de wethouders en de woonadressen van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping worden doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie.

Haagse
Lees meer
Haagse burgemeester praat raad bij over corruptieonderzoek wethouders

Een van die ondernemers staat op de kandidatenlijst van Groep de Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van Groep de Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.

Verklaring burgemeester

De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen.

Een woordvoerder van De Mos verwijst voor commentaar op de situatie naar de woordvoerder van de burgemeester. Burgemeester Pauline Krikke is erg geschrokken van de verdenkingen. Ze heeft alle fractievoorzitters in de gemeenteraad van Den Haag bijeengeroepen voor overleg.

Politie:
Lees meer
Politie: onder- en bovenwereld veel meer verweven dan we denken