Hekken omvergereden

Boeren noemen acties nu al een succes: 'Kijken wat de middag brengt'

01 oktober 2019 09:55 Aangepast: 01 oktober 2019 11:39
Boerenprotest op het Malieveld in Den Haag Beeld © ANP

"Het is een mooie actie en goed geslaagd tot nu toe. We gaan kijken wat de middag gaat brengen." Dat zegt een woordvoerder van de boeren die in Den Haag protesteren.

De actie is nu al een succes, zegt hij. De vele tractoren zorgden vanochtend voor enorme files op de weg. De actievoerders verwachten zo'n 15.000 boeren op het Malieveld.

Tractoren rammen dranghekken

De actie verliep niet geheel zonder incidenten. Meerdere boeren reden vanmorgen op het Malieveld met hun tractoren de dranghekken omver. Reden genoeg voor burgemeester Pauline Krikke om met justitie en de politie te overleggen over de onveilige situatie die daardoor ontstond.

Op diverse plekken reden boeren op tractoren toeterend door de stad. De Utrechtsebaan, de belangrijkste toegangsweg tot de stad, staat vast. De politie heeft het laatste stukje, bij het Malieveld, afgesloten.

Chaos op de Nederlandse wegen door boerenprotest

De honderden trekkers die richting Den Haag rijden voor het boerenprotest, zorgen voor chaos. Veel wegen richting Den Haag liepen compleet vast.

Uit veiligheidsoverwegingen probeert de politie de boeren te begeleiden naar een plek om hun voertuig te parkeren.

Shuttlebussen

Er mogen in totaal maar 75 tractoren naar het Malieveld van de gemeente Den Haag. De rest moet bij het stadion van ADO Den Haag parkeren. Demonstranten worden met shuttlebussen naar het Malieveld gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ons liveblog

Boeren na demonstratie weer naar huis, chaos avondspits viel mee

De woordvoerder van de protestactie verwacht dat wel meer boeren zullen proberen met hun tractor naar het Malieveld te gaan. "Als je gekke regels bedenkt, moet je het zelf oplossen", zegt hij.

Boeren massaal naar Den Haag: 'Ze proberen ons in een hoekje te drijven'

Veel boeren zijn al vroeg vertrokken richting het Malieveld in Den Haag.

Enorme files

De grootste drukte op de wegen, veroorzaakt door het boerenprotest, lijkt voorbij. Het aantal files loopt langzaam terug. Iets voor 09.30 uur stond er volgens Rijkswaterstaat, dat alleen naar de snelwegen kijkt, nog ruim 500 kilometer file..

Op het hoogtepunt rond 08.30 uur stond het verkeer volgens de ANWB, dat behalve de snelwegen ook de N-wegen meetelt, over 1136 kilometer vast en daarmee was de ochtendspits de drukste ooit.

De verwachting is dat er de hele ochtend nog hinder zal zijn van boeren met tractors. De manifestatie op het Malieveld in Den Haag begint om 13.00 uur.

Wat willen de boeren? 

Stichting Agractie is een van de twee organisaties achter het boerenprotest. Dit zijn hun standpunten:

  1. Geen verdere inkrimping van de veestapel
  2. Onafhankelijke CO2- en stikstofmetingen zonder rekentools
  3. Een wetenschappelijk ondersteund beleid over gewasbeschermingsmiddelen
  4. Herziening van 'onwerkbare' regels
  5. Meer duidelijkheid over de lange termijn in overeenkomst met de sector

Naast deze standpunten geeft Agractie aan dat zij graag zien dat Nederlandse boeren 'weer trots worden', en dat zij een positieve invloed krijgen op de politiek.

Bron: Agractie.nl

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore