Ga naar de inhoud
Inkrimping veestapel

Chaos op snelwegen door colonnes boze boeren, 'drukste ochtendspits ooit'

Beeld © ANP

Op een groot aantal wegen in het land is het een chaos vanwege boze boeren die massaal op weg zijn naar Den Haag. Zij zorgen met hun tractoren voor lange files.

De ANWB spreekt met ruim 1047 kilometer file van de 'drukste ochtendspits ooit'. De ANWB-verkeersinformatie telt alle files op de snelwegen en N-wegen bij elkaar op. Rijkswaterstaat, dat alleen kijkt naar de snelwegen, heeft het over ruim 425 kilometer file.

"De spits is twee keer zo druk als normaal op een dinsdagochtend", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Dat komt door steeds nieuwe groepjes boeren die per tractor naar Den Haag gaan." Hoe de avondspits eruit zal gaan zien, is volgens Rijkswaterstaat nog niet te voorspellen.

'Mijd de A12'

Rijkswaterstaat roept automobilisten overigens op de A12 richting Den Haag te mijden vanwege de enorme drukte.

Het is ook langzaam rijden op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht en op de A12 bij Utrecht. Verder is het druk op de A28 bij Utrecht en rijdt het verkeer langzaam op de A15 tussen knooppunt Deil en Hardinxveld-Giessendam.

Ook ongelukken

De files zijn overigens niet alleen het gevolg van het boerenprotest, er zijn ook enkele ongelukken gebeurd en het slechte weer speelt eveneens een rol.

Waarom
Lees meer
Waarom zijn de boeren zo boos? Dit zijn de redenen

ME-voertuigen en vrachtwagens

De politie in Den Haag heeft vanwege het protest van de boeren groot materieel ingezet als afzetting in de binnenstad in de hofstad. Er worden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten.

"Dit is flexibel zodat het reguliere verkeer waar mogelijk door kan rijden", laat de politie via Twitter weten.

Matrixborden

Er mogen in totaal 75 boeren met hun tractor het Malieveld op om te protesteren. De andere boeren moeten parkeren bij het stadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen.

Op snelwegen rond Den Haag worden via matrixborden de omleidingsroutes aangegeven.

Boeren massaal naar Den Haag: 'Ze proberen ons in een hoekje te drijven'

01:25
Veel boeren zijn al vroeg vertrokken richting het Malieveld in Den Haag. Daar gaan zij demonsteren omdat ze boos zijn op de politiek. Ze zijn tegen gedwongen inkrimping van de veestapel en eisen een duidelijker landbouwbeleid.

Getoeter en vuurwerk

Een grote groep boeren vertrok in het holst van de nacht per trekker naar Den Haag om te demonstreren. Op Twitter worden massaal filmpjes geplaatst van de boeren die toeterend en soms met vuurwerk richting het Malieveld trekken. 

Op de website van het boerenprotest staat dat 2200 boeren met een landbouwvoertuig komen.